Inclosos a la ‘shortlist’

Els quatre curts espanyols que han entrat en la carrera cap als Oscars

‘Votamos’, ‘Tula’, ‘Plastic killer’ i ‘El tratamiento’ són entre els 15 films que han passat el primer tall en la categoria de millor curtmetratge.

Els quatre curts espanyols que han entrat en la carrera cap als Oscars

EPC

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

No va passar el tall ‘Alcarràs’, superada en la candidatura a la millor pel·lícula estrangera als Oscars d’aquest any per títols com ‘Argentina, 1985’, ‘Decision to leave’, ‘Sin novedad en el frente’, ‘La emperatriz rebelde’ i 11 llargmetratges més, però a la llista dels 15 curts seleccionables, dels quals més endavant sortiran els cinc finalistes, sí que han entrat quatre títols de producció espanyola.

 Passar aquest primer tall és difícil, així que els responsables d’aquests quatre curtmetratges ja han aconseguit un petit triomf, i més si tenen en compte que en la passada edició dels Oscars va ser un director espanyol, Alberto Mielgo, qui va aconseguir l’estatueta al millor curt d’animació, tot i que fos amb un film coproduït amb els Estats Units, ‘El limpiaparabrisas’.

 El que comença com una assemblea d’una comunitat de veïns per decidir sobre el canvi de l’ascensor de l’edifici es converteix, a poc a poc, en una discussió sobre els límits i contradiccions de la convivència. És el tema d’un dels curts que han entrat a la ‘shortlist’ de 15 títols, ‘Votamos’, dirigit per Santiago Requejo –és el seu tercer curtmetratge– i protagonitzat per Raúl Fernández i Miriam Díaz de Aroca. Els seus ben fets servir 12 minuts van competir en els últims premis Goya al millor curt de ficció.

 També dura 12 minuts ‘Tula’, de Bea de Silva. Aquest film, de producció més recent, és un cara a cara entre la dona que s’encarrega de la neteja dels lavabos d’una escola i la filla de la directora. La metxa que pren la història: la jove està embarassada i confia els seus dubtes i pors a la dona. És el debut de Silva, que va treballar en el departament de direcció del llargmetratge ‘Akelarre’.

Notícies relacionades

Josep Pozo té més currículum a la seva esquena. El 2003 va dirigir el llarg d’animació ‘El Cid, la leyenda’, i el 2007 es va acostar al Quixot cervantí des de la perspectiva de l’ase Rucio a ‘Donkey Xote’. El 2016 va realitzar en imatge real el ‘thriller’ rural ‘73’ i el drama adolescent ‘Nick’, tots dos rodats i produïts a Andorra. El seu curt ‘Plastic killer’, una comèdia de caires absurds, de 20 minuts de durada, sobre la relació entre una dona que viu en una merceria abandonada i una bossa de plàstic, que considera la seva filla, i la confrontació de la dona amb la directiva d’una organització que combat l’ús indiscriminat del plàstic, ha entrat també en la carrera dels 15 títols.

 El quart i últim, el més breu en metratge –nou minuts– és ‘El tratamiento’. El seu director, Álvaro Carmona, compta amb alguns curts i la creació de la sèrie ‘Gente hablando’ (2018), dissenyada a partir de diverses converses entre dues persones i protagonitzada per Miki Esparbé, Verónica Echegui, Juanra Bonet i Berto Romero, entre d’altres. A ‘El tratamiento’, amb més de 60 guardons en festivals internacionals i nacionals a la seva esquena, apel·la a la comèdia negra per narrar la història d’un home que acudeix a una clínica per solucionar un greu problema.

Temes:

Cine