Autora d’èxit

Joana Marcús, de fenomen digital a Wattpad a triomfar també en paper

  • La seva saga ‘Mesos al teu costat’ és tota una fita a la plataforma de lectura digital i el seu segon volum, ‘Després de desembre’ (Montena) acaba d’arribar a les llibreries amb un excel·lent pronòstic

Joana Marcús, de fenomen digital a Wattpad a triomfar també en paper

Àngel Garcia

4
Es llegeix en minuts

Tot i que sempre va ser una nena amb molta imaginació, Joana Marcús (Mallorca, 2000) mai va somiar ser escriptora, sinó que va ser la professió qui la va elegir a ella. Als 9 anys li van diagnosticar dislèxia i el metge li va recomanar llegir uns 30 minuts al dia. No tenia diners per comprar tants llibres i, buscant recursos gratuïts, va topar un bon dia amb Wattpad, una plataforma de literatura digital enfocada a la creació i la lectura d’històries originals. Es va enganxar a aquells relats, tot i que li van fer falta dos anys per animar-se a fer el salt com a creadora. Al principi tenia molta vergonya, però el fet de veure com altres adolescents compartien lliurement els seus textos la va inspirar a fer el mateix. «Si ells ho feien, ¿per què no podia fer-ho jo?», solia repetir-se a si mateixa.

I sort que s’hi va llançar perquè, tot i que va ser lent, el reconeixement va arribar. «Ha sigut molt progressiu. Per aconseguir les primeres mil vistes vaig trigar gairebé dos anys. Abans internet no era tan gran com ara i aconseguir públic era bastant més complicat. No va ser fins a l’inici de la pandèmia quan tot es va tornar massiu», explica l’escriptora.

El seu llibre més llegit, ‘Abans de desembre’, i la segona part, ‘Després de desembre’, acumulen més de 120 milions de lectures al portal web, un èxit indiscutible que l’ha portat a traspassar la pantalla i fer-se un lloc al món del paper. «Quan em va arribar l’‘e-mail’ de l’editorial dient que estaven interessats a publicar les meves obres no m’ho vaig creure, em pensava que era una broma», assegura Marcús. I és que va ser sobtat. Ella estudiava la carrera de Psicologia i escrivia com a passatemps. Ara, amb sis títols a les llibreries i alternant les classes amb estrictes calendaris de publicació i gires literàries internacionals, el seu somni d’una vida professional dedicada als llibres sembla a l’abast. Montena acaba de publicar ‘Després de desembre’.

‘Haters’ i prejudicis

‘Haters’ i prejudicisTot i que encara és jove per escriure el seu futur, amb només 22 anys s’introdueix de ple en un món en el qual, diu, «de vegades tens la sensació que ets el més inexpert o el que menys en sap». I malgrat que per a una editorial pot semblar idíl·lic aconseguir una autora que ja arrossega un consolidat públic internauta, Wattpad i els seus creadors encara arrosseguen els prejudicis d’aquells que no entenen bé del tot el seu funcionament i els que subestimen la qualitat del seu contingut. «Hi ha persones que el veuen com una literatura transicional que serveix de pràctica abans de fer el salt a l’escriptura real, la bona. A aquesta gent els diria que tots tenim algun prejudici i que, independentment del gènere d’un llibre, l’edat de l’autor o com es publiqui, tota obra és igualment digna i profitosa i mereix ser tractada com a tal», afegeix sense embuts la mallorquina.

I és que està adobada en mil batalles. Ha crescut, literalment, en l’ambient digital, on abunden els mals comentaris i les crítiques. Tot i que assegura que abans l’afectaven molt més i que en el dia d’avui ha sabut projectar-se com a autora, conservant la seva essència personal malgrat el que hagin de dir els ‘haters’. Doncs una de les curiositats de Wattpad és que els relats es publiquen progressivament, capítol a capítol, un format que permet als lectors donar la seva opinió abans que s’acabi la història. La Joana explica que coneix molts casos de persones que han canviat l’argument de les històries per acontentar el públic i que després ho han lamentat. Però aquest no ha sigut el seu cas. «Alguna vegada he vist que un personatge secundari està rebent molt carinyo i li dono més presència perquè la gent el disfruti, però mai he arribat a alterar res crucial de la història. Salvar un personatge que està agradant molt o matar-ne un altre que no agrada... Soc molt tossuda i mai m’he deixat influir fins aquest punt. Llegeixo les meves crítiques perquè algunes poden resultar útils, però has de saber posar un límit i entendre que la teva opinió com a escriptora va per davant de tot», diu amb seguretat.

Literatura de la nova escola

Notícies relacionades

Literatura de la nova escolaEl seu estil literari és de la nova escola i esà poderosament influït pels criteris de Wattpad. Està escrivint tres llibres alhora, de gèneres radicalment diferents, i afegeix un nou capítol de cada un els dijous. És el ritme frenètic al qual s’ha acostumat gràcies a internet, on tot va molt més ràpid i els fans no deixen de reclamar novetats. Això l’ha convertit en el que li agrada anomenar una «escriptora brúixola», aquells que van on els porta el vent i que, sense planificar gaire, treballen al moment amb el que se’ls va acudint. 

I al seu espontani imaginari encara li falta molt per créixer, perquè des que va començar a pujar la primera frase fins avui, aquella adolescent devorava novel·les romàntiques ha evolucionat molt. Assegura que no sent cap tendresa quan llegeix el que va escriure amb 11 anys, sinó una espècie de vergonya que també li fa creure que en un futur serà capaç de millorar respecte a les seves històries actuals. Sigui com sigui, en una millor versió de si mateixa o amb el talent que ja té ara, sembla que a Joana Marcús encara li queden molts anys d’escriptura, tant al món digital com a les prestatgeries de les llibreries.   

Temes:

Llibres