Clàssic nadalenc

Aquesta és la història d’‘All I want for Christmas is you’, la inesgotable mina d’or de Mariah Carey

28 anys després de la seva estrena, la nadala torna a estar a dalt de tot de la llista d’èxits als Estats Units. La cançó que va redefinir la nadala pop reporta a l’artista milions de dòlars cada temporada.

Aquesta és la història d’‘All I want for Christmas is you’, la inesgotable mina d’or de Mariah Carey

EPC

4
Es llegeix en minuts

Mariah Carey continua sent la indiscutible reina del Nadal: All I Want for Christmas Is You ocupa aquesta setmana el primer lloc del Billboard Hot 100, la llista de senzills més exitosos als Estats Units. I no és estrany. Des que es va publicar el 1994, com a part de l’LP Merry Christmas, és considerada la nadala pop per antonomàsia. Tot i que, en un primer moment, no tots van creure que triomfaria. Sobretot, perquè va aparèixer just al pic més gran de popularitat de la diva. En concret, un any després de veure la llum el seu tercer treball d’estudi, Music Box, el qual va despatxar la barbaritat de 28 milions de còpies gràcies a Hero o Without You, una versió de la balada popularitzada el 1970 per la banda gal·lesa Badfinger.

Un dels que va expressar les seves reticències va ser el coautor i coproductor de l’himne, Walter Afanasieff, col·laborador habitual de Carey des del 1990 al 1998. En una entrevista que va concedir el 2014 a ‘Billboard’, amb motiu del seu vintè aniversari, va asseverar: «En aquell temps, no hi havia gaires artistes amb àlbums nadalencs. No era una ciència coneguda, en absolut, i no hi havia ningú que fes grans temes nous d’aquest tipus. Pensar que arribaria al número u, que impulsaria les vendes d’un disc... no teníem ni idea d’això». I va afegir: «Per a mi és una espècie d’esdeveniment còsmic que passa una vegada cada cinc mil milions d’anys. En les últimes dues dècades s’han escrit milers de cançons nadalenques originals. Però per alguna raó All I Want for Christmas Is You es va convertir en aquesta cançó. Ens sentim afortunats perquè va ser l’última que va entrar en el cànon nadalenc. Després, la porta es va tancar de cop. Simplement, es va tancar».

Tommy Mottola, llavors director executiu de Sony alhora que el seu marit, va ser qui la va encoratjar a llançar Merry Christmas. Ella es negava a fer-ho, ja que després de l’èxit de Music Box va veure l’estratègia com un pas enrere en la seva carrera. Tot i així, va acceptar. Originalment el disc només havia d’incloure versions de nadales ja conegudes. Tanmateix, per petició del mateix Mottola, Carey i Afanasieff es van reunir el 1993 per compondre una peça que emulés el característic mur de so de Phil Spector.

mariah / periodico

Afanasieff va detallar a Billboard: «Vaig començar a tocar una mica de rock’n’roll al piano i a fer boogie-woogie amb la mà esquerra. Això va inspirar Mariah per arribar a la melodia: ‘No vull gaires coses per a Nadal’. I després vam començar a cantar i jugar amb aquest boogie de rock‘n’roll que, immediatament, es va convertir en el nucli del que acabaria sent All I Want for Christmas Is You». A l’estiu del 1994, una vegada tots dos van definir la lletra definitiva, van registrar la cançó en un estudi de Nova York engalanat amb llums nadalencs.

Ara bé, l’estrella comparteix una versió una mica diferent de com es va gestar. En nombroses ocasions ha declarat que ella és l’autora en exclusiva de la lletra. És a dir, que la va compondre sola i no en companyia d’Afanasieff mentre ell tocava el piano. L’última vegada que ho va dir va ser a ‘Parade’, el desembre del 2021: «Vaig començar a escriure-la en un teclat DX7 o Casio que tenia en una petita habitació de la casa en la qual vivia, al nord de l’estat de Nova York. Escrivia tot el que se m’ocorria. Totes les coses que em recordaven el Nadal, que em feien sentir festiva i volia que altres persones sentissin».

Notícies relacionades

Com es podria esperar, Afanasieff està molt dolgut. «tots els anys, per aquestes mateixes dates, he de defensar-me perquè molta gent simplement no creu que en soc el coautor. Ella és la que va convertir el tema en un èxit, la qual cosa és increïble. Però està clar que no comparteix el mèrit amb els altres. Com a resultat, ha danyat molt la meva reputació i m’ha deixat un sabor agredolç a la boca. Malgrat ser un gran esdeveniment per a mi, la meva vida està amenaçada a internet perquè els fans de Mariah m’acusen d’haver-li robat», va afirmar el 2019 a les pàgines de ‘Variety’.

Polèmiques a part, hi ha una cosa innegable: All I Want for Christmas Is You continua sent una mina d’or. Segons estimacions de ‘The Economist’, només per la cançó, Carey va guanyar 60 milions de dòlars entre el 1994 i el 2016, amb una mitjana de 2,6 milions a l’any. I, cada vegada que és reproduïda en una plataforma de streaming, percep un cèntim de dòlar. La loteria li va tocar fa molt temps.

Temes:

Nadal Música