Premis de cine

‘Alcarràs’ i ‘Un any, una nit’ arrasen en les nominacions dels premis Gaudí 2023

  • Els films de Carla Simón i Isaki Lacuesta sumen 14 candidatures en una rutilant llista de grans títols que, al contrari que en els Goya, no oblida ‘Pacifiction’, d’Albert Serra, amb 11.

‘Alcarràs’ i ‘Un any, una nit’ arrasen en les nominacions dels premis Gaudí 2023

EPC

2
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

El gran any del cine espanyol, aquest 2022 ple de formidables títols i renovadores mirades, ho és també, per descomptat, del cine català, i així ho acredita la rutilant llista de nominacions de la 15a edició dels Premis Gaudí que organitza l’Acadèmia del Cinema Català. Atenent el nombre de candidatures, ‘Alcarràs’, de Carla Simón, i ‘Un any, una nit’, d’Isaki Lacuesta, apunten a grans favorites, ja que en sumen 14 cada una, seguides de l’absurdament oblidada en els Goya, ‘Pacifiction’, d’Albert Serra, amb 11, ‘Suro’, de Mikel Gurrea, amb 10, i ‘Los renglones torcidos de Dios’, d’Oriol Paulo, amb 8. La gala d’entrega dels Gaudí tindrà lloc el diumenge 22 de gener a la Sala Oval del MNAC.

En els Gaudí, com sabran, el guardó de més valor es bifurca en dos: un per a la millor pel·lícula en català i un altre per a la millor pel·lícula en llengua no catalana. Així doncs, en la primera categoria, ‘Alcarràs’, la sensible reflexió de Simón sobre un estil de vida i una relació amb el món rural que s’esvaeix, competirà amb ‘El fred que crema’, de Santi Trullenque, ‘Nosaltres no matarem amb pistoles’, de Maria Ripoll’, i l’esmentada ‘Suro’. I en la segona categoria, ‘Un any, una nit’, l’imponent acostament al trauma dels atemptats de la sala Bataclan de París a càrrec d’Isaki Lacuesta, s’enfrontarà a ‘La maternal’, de Pilar Palomero’, ‘Mantícora’, de Carlos Vermut, i la també esmentada ‘Pacifiction’.

Millor direcció

Notícies relacionades

Una altra de les grosses de la nit, el de millor direcció, també apunta molt alt, ja que reuneix ni més ni menys que Carla Simón, Pilar Palomero, Isaki Lacuesta i Albert Serra. Per la seva banda, el sempre estimulant guardó a millor direcció novella tindrà com a contendents Avelina Prat per ‘Vasil’, Carlota González-Adrio per ‘La casa entre los cactus’, Laura Sisteró per ‘Tolyatti adrift’ i l’esmentat Mikel Gurrea.

No és fàcil preveure qui s’emportarà a casa el Gaudí a les millors interpretacions, ja que la llista és senzillament formidable. En categoria femenina, les nominades són Anna Castillo per ‘Girasoles silvestres’, Bárbara Lennie per ‘Los renglones torcidos de Dios’, Noémie Merlant per ‘Un año, una noche’, i Vicky Luengo per ‘Suro’. En categoria masculina, els candidats amb Benoît Magimel per ‘Pacifiction’, Nahuel Pérez Biscayart per ‘Un año, una noche’, Oriol Pla per ‘Girasoles silvestres’ i Pol López per ‘Suro’. Quant a la millor interpretació novella, l’única en la qual no hi ha divisió per gènere, els nominats són Albert Bosch i Xènia Roset per ‘Alcarràs’, Carla Quílez per ‘La maternal’, i Zoe Stein per ‘Mantícora’.