Festival 42

Més de 5.000 assistents consoliden l’èxit del festival de gèneres fantàstics de Barcelona

El 42 es consolida en la seva segona edició i confirma la ciutat com a referent de les literatures no realistes

Més de 5.000 assistents consoliden l’èxit del festival de gèneres fantàstics de Barcelona

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest migdia ha finalitzat la segona edició del 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, que havia començat dimecres passat, 2 de novembre, a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. Durant els cinc dies de programació s’han ofert 84 activitats entre taules rodones, converses, tallers i clubs de lectura, capitanejada pels màxims exponents dels gèneres fantàstics, tant del panorama internacional com del nacional.

La bona acollida d’aquesta segona edició queda reflectida en el suport per part del públic, amb més de 5.000 assistents que confirmen, per segon any consecutiu, el creixent interès pels gèneres no realistes, i situen Barcelona com a cita anual dels gèneres fantàstics. En relació amb la primera edició del Festival 42, creix l’assistència de públic presencial, així com la del públic virtual que ha comptat amb 3.270 persones en les 8 sessions emeses pel canal de Youtube. Per tant, més de 8.000 persones han pogut disfrutar del festival en algun dels seus formats.

Segons el comissari del festival, Ricard Ruiz Garzón, «hi ha hagut una bona acollida de les propostes, algunes de les quals arriscades. Es pot destacar la participació massiva en les taules d’Alejandro Jodorowsky, Samantha Shannon, Olivie Blake o la de David Mitchel. També hi ha hagut una bona recepció de les activitats, com els tallers, i de les noves veus, no només d’autors i autores, sinó també de propostes editorials que s’estan gestant en aquest nou teixit entorn de l’efervescència dels gèneres fantàstics».

Fomentar la lectura en els joves

Notícies relacionades

Els principals objectius del Festival 42 són, d’una banda, obrir els gèneres fantàstics al públic general i, de l'altra, treballar per fomentar la lectura en el públic més jove. Per això, des de la direcció del festival i amb la complicitat del Consorci de Biblioteques, s’han portat a terme una sèrie de clubs de lectura i visites a les exposicions amb escoles, amb la participació i assistència de més de 500 adolescents, dirigits per autors com Mar Bosch, Amaya García, o Vanessa R. Migliore. També s’ha treballat per poder comptar amb la presència de grans escriptors i escriptores internacionals de capçalera del públic juvenil com Samantha Shannon, Olivie Blake, Iria G. Parente, Selene M. Pascual, Rebecca Ross, Manlio Castagna, Ledicia Costas o Jordi Sierra i Fabra, entre d’altres, amb gran èxit de públic tant a les xerrades com a les firmes de llibres.

Un dels eixos temàtics del festival ha sigut la relació entre la salut mental i els gèneres fantàstics, per la qual cosa hi ha hagut diverses taules dedicades a aquest vincle entre realitat i ficció, i hi destaquen figures com Salvador Macip, Mariló Álvarez, Rodrigo Fresán, José Caralos Somoza, Elia Barceló, Isamel Martínez Biurrum, Carlos Pitillas i Alejandro Jodorowsky que han sigut seguides amb gran interès per part del públic. La crisi climàtica també ha sigut un dels eixos centrals del 42, amb taules entorn del clima punk, amb la presència d’autors com Paul Kingsnorth, Núria Perpiñán, Mercè Falcó i Pegueroles, i Toni Mata.