Consum editorial

Les llistes secretes de venda de llibres: la nova guerra de Pérez-Reverte és contra La Vecina Rubia

Les llistes secretes de venda de llibres: la nova guerra de Pérez-Reverte és contra La Vecina Rubia

EPC

7
Es llegeix en minuts

¿Quins llibres es compren més a Espanya? Les dades solen ser confidencials, però EL PERIÓDICO ha tingut accés a les dues grans llistes que dibuixen el mapa dels llibres que més es venen al nostre país. Una l’elabora Cegal, la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters, que reuneix 1.100 llibreries de tot el país i que confecciona setmanalment a partir de les dades que faciliten les mateixes llibreries i la web todostuslibros.com.

La segona llista és de la consultora GFK, que també ofereix un top 100 setmanal a partir dels llibres que es venen en grans magatzems, cadenes i algunes llibreries independents, a més d’incloure-hi les vendes acumulades del 2022. EL PERIÓDICO ha tingut accés a la llista que reflecteix les vendes del 3 al 9 d’octubre, quan la novel·la pòstuma d’Almudena Grandes encara no havia arribat a llibreries. En aquest rànquing s’inclou La Casa del Libro, Fnac, Amazon, hipermercats com Carrefour i Opencor i llibreries.

Llibreries i grans magatzems

Segons dades de la consultora GFK, entre el gener i el maig del 2022, els grans magatzems i cadenes van facturar el 52% de la venda de llibres a Espanya i el 42% les llibreries tradicionals, deixant el 6% restant als hipers. A Espanya hi ha un total de 2.977 llibreries, però el seu pes en el negoci del llibre varia segons la comunitat. A Catalunya (que aglutina el 22% de les vendes de llibres del país), el 55% dels llibres es venen en llibreries i el 42% en cadenes. A la Comunitat de Madrid s’inverteix aquest percentatge: el 64% dels llibres es venen en cadenes i grans superfícies i el 30% en llibreries.

No es compren el mateix tipus de llibres en un supermercat que en una llibreria de barri. Així que les dues llistes ofereixen algunes variacions al seu podi de més venuts. Els rànquings queden així: segons Cegal, els deu llibres més venuts de l’última setmana són els d’Almudena Grandes, Juan Gómez-Jurado, Arturo Pérez-Reverte, Carmen Mola, Victoria Martín, Santiago Lorenzo, La Vecina Rubia, Lorenzo Silva i Marián Rojas Estapé.

La llista setmanal de ficció de GFK la lideren, per aquest ordre: La Vecina Rubia, Pérez-Reverte, Carmen Mola, Lorenzo Silva, Ildefonso Falcones, Santiago Lorenzo, Andrea Camilleri, Albert Espinosa i Sandra Barneda. Més enllà dels autors que més venen, allà va una radiografia del llibre al nostre país. Deu apunts sobre quins llibres compren els espanyols, xifres en mà.

La saviesa ven


Sapiens, de Yuval Noah Harari, és aquest tipus d’assaig raonablement culte i de lectura àgil que compleix dues funcions fonamentals del llibre: curullar la infinita curiositat humana i exercir com a regal d’aniversari amb què sempre es queda bé. Les mateixes que després han vingut a cobrir Irene Vallejo o Arsuaga i Millás. Vuit anys després del seu llançament, l’edició en rústica de Sapiens continua entre els cinc més venuts, amb un acumulat des que va sortir de gairebé 400 exemplars, i la seva acabada de llançar edició de butxaca ja s’ha colat també al top 100.

Clàssics amb molta vida


Els clàssics segueixen les seves pròpies dinàmiques. Els vents de postveritat que ens sacsegen i la victòria de Trump van disparar les vendes de George Orwell als EUA, i sembla que l’efecte ha arribat aquí: és líder absolut d’aquesta llista, amb el seu 1984 al top 1 d’exemplars acumulats (265) i La rebel·lió dels animals en el 16 (134). Més feminista, a més d’escolar, és l’empenta que mou d’algun temps ençà la recuperació de Carmen Laforet. Les seves dues edicions de ‘Nada’ sumen 91.000 exemplars. La plaça del diamant, de Mercè Rodoreda, té l’honor de ser l’únic títol en català de la llista, amb 63 exemplars acumulats. ¿’El Quixot’? Ni hi és ni se l’espera.

Els Mola arrasen


La força del trio Carmen Mola és incontestable. El seu títol més recent i quart de la saga ‘La novia gitana’, ‘‘Las madres’, acabat de publicar, és el tercer més venut de la setmana en la llista de Gfk, amb gairebé 10.000 exemplars en set dies i 30.000 d’acumulats. Tots els seus títols són al top 100 setmanal: mana el Premi Planeta ‘La Bestia’ (235.000 exemplars acumulats), i li segueixen ‘La novia gitana 1’ (147.000), ‘La novia gitana 1’ en edició butxaca (88.000), ‘La novia gitana 2’ (62.000), ‘La novia gitana 3’ (57.000), l’estoig amb les primeres tres novel·les (32.000), ‘La bestia en bolsillo’ (12.000) i una altra edició de butxaca de ‘La novia gitana’ que acaba de sortir (2.000). En total, la barbaritat de 665.000 exemplars venuts. I en el duel entre grups Random 418.000 vs. Planeta 247.000.

Líder espiritual... i en la llista


Tot i que desconegut per molts, Eckhart Tolle està considerat un dels guies espirituals més importants del planeta. Després de travessar una sèrie de greus depressions i períodes vivint com un rodamon en la seva joventut, l’autor alemany nacionalitzat canadenc va descobrir El poder de l’ara: el de prendre consciència del present per escapar-se del soroll i els problemes del món i d’un mateix. Aquest títol, un panaché d’autoajuda que barreja hinduisme, budisme, sufisme i cristianisme, lidera l’acumulat d’aquesta llista (548 exemplars) i continua venent-se com xurros 25 anys després: ara mateix és el 9è en no ficció. Espòiler: ja no dorm en bancs.

El ‘bestseller’ té nom de dona


Les dones en llegeixen més que els homes: el 70% de les espanyoles ho fa de manera habitual, enfront del 59% d’homes. I les escriptores també són les més llegides al nostre país: sis dels 10 llibres més venuts des de començament d’any, segons GFK, estan escrits per dones. Eva García Sáenz de Urturi porta 139.398 exemplars venuts d’‘El libro negro de las horas’; Isabel Allende 121.580 de ‘Violeta’; ‘Todas esas cosas que te diré mañana’ d’Elísabet Benavent acumula 103.114; ‘El peligro de estar cuerda’ de Rosa Montero 53.082 exemplars; ‘El mapa de los anhelos’ d’Alice Kellen 47.324 i Megan Maxwell ha venut 44.396 exemplars d’‘¿Y si lo probamos…?’.

Woody Allen, ¿cancel·lat?


Sembla que corren mals temps per a la cultura de la cancel·lació a Espanya, aquest fantasma neoinquisidor que molts veuen des de qualsevol cortina. ¿La prova? Que una de les seves teòriques víctimes, Woody Allen, s’ha colat en les llistes dels llibres més venuts amb el seu volum de relats Gravetat Zero. A la llista de Gfk és el quart títol més venut de la setmana en no ficció, i novè en l’acumulat. A Allen ja ni tan sols el publiquen a mig món, però aquí continua fent prou gràcia per vendre gairebé 1.800 llibres per setmana.

El fenomen d’‘Agua y jabón’


El microsegell Terranova va publicar el 2021 una tirada única de 1.000 exemplars d’aquest exquisit assaig de Marta D. Riezu sobre l’elegància i l’estil. Anagrama el va reimprimir al juny en edició de butxaca i el boca orella l’ha convertit en el cinquè llibre de no ficció publicat el 2022 més venut, fregant els 14.000 exemplars. Una petita joia escrita des de l’erudició i l’entusiasme sobre assumptes tan variats com el Rastro, la Venècia de Wagner, les coses cursis i el camp, Ricardo Bofill, les biblioteques públiques o Josep Pla.

La Vecina Rubia arrasa


L’últim llibre de La Vecina Rubia es titula ‘Contando atardeceres (no es dónde, es con quién)’ i encapçala el rànquing de la llista de Gfk amb 25.581 exemplars venuts des del seu llançament el 5 d’octubre. L’impuls a les xarxes d’aquesta fan de l’ortografia que ha tingut idil·lis virtuals amb Jon Kortajarena i Miguel Ángel Silvestre ve de lluny: del seu primer llibre, ‘La cuenta atrás para el verano’, publicat fa un any, se n’han venut 172.316 exemplars. Té més d’un milió de seguidors a Twitter, 1,3 milions a Facebook i 2,8 a Instagram. També ha llançat una línia de roba i calçat amb Bimani i una altra de pijames amb Women Secret.

Un país de catòlics


Notícies relacionades

A la llista dels llibres de no ficció més venuts es colen tres títols de temàtica catòlica. ‘Jesús es el señor’, el catecisme de la Conferència Episcopal Espanyola, ocupa el lloc 16 d’una llista en la qual també figuren ‘La fiesta de Jesús’ i ‘Creo en Jesús 2’, per sobre d’altres títols que també responen a una recerca vital com per exemple les ‘Meditaciones’ de Marco Aurelio o l’últim de Byung-Chul Han. ‘Jesús es el señor’ és el vuitè títol més venut a les llibreries de tot Espanya aquesta setmana, segons Cegal.

L’impuls de la salut mental


‘El peligro de estar cuerda’ de Rosa Montero ocupa el sisè lloc de la llista de Gfk i els seus més de 53.000 exemplars venuts testifiquen la importància que ha cobrat la salut mental també en la literatura. Altres testimonis en primera persona sobre malalties mentals que s’han convertit en ‘bestsellers’ són: ‘Por si las voces vuelven’ d’Ángel Martín (publicat el 2021 i que ha venut fins a la data 194.185 exemplars) o ‘Bipolar y a mucha honra’ de Javier Martín (15.272 exemplars).