Programa formatiu
Carla Simón dirigirà la primera incubadora catalana per a guionistes
La Residència de Guions pretén fomentar l’escriptura de ficció mitjançant el seu programa didàctic, basat en l’aprenentatge junt amb cineastes professionals
L’Acadèmia del Cinema Català inaugurarà el pròxim novembre la Residència de Guions, una incubadora de talent audiovisual pionera a Catalunya amb què es vol enfortir l’escriptura de llargmetratges i incentivar la creació de projectes de ficció.
Un programa formatiu de nou mesos de durada que està dirigit per Carla Simón, directora de títols com ‘Estiu 1993’ (2017) i ‘Alcarràs’ (2022), per la qual recentent ha sigut guardonada amb l’Os d’Or de la Berlinale.
La cineasta és un bon exemple de l’èxit que es pot aconseguir quan es recolza el potencial de perfils emergents, ja que, en part, ha forjat el seu coneixement gràcies a iniciatives semblants que hi ha en altres punts d’Europa. «He sigut en el lloc de l’aprenent i per això tinc tanta il·lusió de poder acompanyar-los ara, perquè jo ho he viscut i sé perfectament el que és i tot el que es treu de bo d’això», explica Simón.
Ella i altres professionals com Clara Roquet, Neus Ballús, Jonás Trueba, Claudia Llosa, Celia Rico i Carlos Marques-Marcet acompanyaran els residents durant el desenvolupament de les seves propostes creatives. És a dir, brindaran ajuda professional a futurs cineastes perquè les seves idees es puguin convertir en grans pel·lícules. Tot això mitjançant un itinerari didàctic que inclou assessorament personalitzat, formacions impartides per guionistes i cineastes internacionals, trobades amb televisions i plataformes, posada en contacte amb productores, oportunitats per exhibir la seva obra...
Addicionalment, es farà entrega als integrants d’una beca mensual de 1.400€ amb què finançar les seves propostes. Uns fons impulsats per la Unió Europea, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona amb els quals generar ajudes directes a l’escriptura, evitant que siguin canalitzats a través de les productores, com fins ara passava.
Onada de talent
El projecte arriba de la mà del GAC (Guionistes Associats de Catalunya), i s’ubicarà a l’Espai Joan Brossa i al Centre de Recerca del Museu Picasso, a Barcelona. A més, s’inclouen dins del programa dos retirs conjunts a la residència Faberllull, on els residents podran «intercanviar idees, inspirar-se i nodrir-se els uns dels altres», assegura Simón.
Els integrants d’aquesta primera edició ja s’han triat, i són vuit els projectes que s’han seleccionat d’entre les 366 propostes que s’havien presentat a la convocatòria, una xifra que els organitzadors defineixen com a «molt superior a l’esperada».
Notícies relacionades«Hi havia idees boníssimes que per la limitació de places s’han quedat fora, i ens fa moltíssima pena. Però també ens agrada veure que hi ha tant talent per descobrir encara», explica la presidenta de l’Acadèmia de Cine Català, Judit Colell.
Les produccions que finalment sí que han aconseguit tenir una plaça són: ‘Sants’, de Mikel Gurrea; ‘Vi la noche que nunca se acaba’, d’Helena Santín; ‘Blau gelat pitufo’, de Laia Soler; ‘Beba’, d’Adriana Fuertes i Arántzazu Ruiz; ‘Entre la pedra i el martell’, d’Àlex Lora i Yousra Touri; ‘Els homes i els dies’, d’Arnau Vilaró; ‘Dasha’, de Nataliya Kolesova, i ‘Estrany riu’, de Jaume Claret.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Motociclisme Ezpeleta, el ‘senyor dels circuits’, per fi al podi
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- RESTAURACiÓ L’italià on començar la festa
- Bretxa municipal Violència masclista en municipis petits
- "No sé quan em va començar a molestar, és insuportable"
- RELACIONS FAMILIARS Quan les baralles de germans s’acaben convertint en ‘bullying’
- Llei en fase de consultes Gestió pública i salut
- Boles de vidre Harari i els malastrucs profetes de l’apocalipsi