Segona temporada

Àfora Focus amplia la seva presència al món editorial

Més enllà de les ‘performances’ i les conferències al Teatre Romea, el ‘hub’ cultural impulsa col·leccions de llibres, el premi literari Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona i el I Congrés Internacional d’Espectadors

Àfora Focus amplia la seva presència al món editorial
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Un any després de la seva presentació en societat al Teatre Romea de Barcelona, el ‘hub’ de pensament i dinamitzador cultural Àfora Focus, anuncia un munt de novetats en la seva segona temporada, després del balanç positiu de les activitats fetes el primer any. En aquest nou curs 2022-23 destaca el pes més significatiu de la paraula escrita a través de quatre col·leccions de llibres i el I Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre, que donarà la paraula al públic del 24 al 26 d’octubre. Tot i que l’esdeveniment es podrà seguir de manera virtual des del metavers, Daniel Martínez, president del Grup Focus, ha explicat que per ara la productora i exhibidora no es planteja experimentar noves fórmules teatrals en aquest sector. «Afortunadament, encara no ha sorgit res capaç de substituir el que passa en un escenari entre els actors i el públic», va ressaltar Martínez. «Nosaltres posarem tots els mitjans necessaris per reforçar-ne l’experiència presencial».

El veterà actor i director Josep Maria Pou inaugura la col·lecció Quadern d’Apunts del segell Àfora Focus amb un llibre de cites, aforismes i màximes literàries. La col·lecció Escenaris publicarà textos d’obres teatrals produïdes per Focus. Començarà amb l’adaptació de ‘Paradís perdut’, obra estrenada al festival Grec que arribarà al Romea del 26 d’octubre al 4 de desembre. La publicació comptarà amb el text d’Helena Tornero i les il·lustracions de Paula Bonet. Després publicarà ‘Immunitat’, l’última obra de Jordi Casanovas, una reflexió sobre la democràcia estrenada a La Villarroel. Precisament aquest teatre de l’Eixample que pren el nom del carrer on obrirà la col·lecció Testimonis amb un llibre d’Àngel Alonso Tomás, fundador de la sala, que repassarà la història d’un espai amb mig segle de vida.

I per impulsar la literatura Àfora Focus llança el Premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona convocat conjuntament per dues editorials: Comanegra i Àfora Focus. El premi de 25.000 euros per al text guanyador s’entregarà al Teatre Romea el pròxim 12 de febrer del 2023.

Arts visuals i poesia

Àfora Fundació Romea, organitzarà suggerents propostes al teatre Romea. Amb ganes d’incloure un públic ampli i variat, el ventall és molt divers. Després de la interessant intervenció de Rafael Argullol a final de mes arribarà ‘Ohritzó’, una experiència on l’artista visual Fernando Prats utiliza la respiració com a element principal en una ‘performance’ poètica (31 d’octubre). L’experiència també tindrà publicació en paper que inaugurarà la col·lecció Incorporacions. Estarà dedicada a obres escèniques d’artistes d’art contemporani fetes al Teatre Romea.

Després arribarà ‘Potser’ (o sobre una novel·la desbloquejada i amb un altre títol) amb Eduard Márquez. El mateix autor que va explicar el seu bloqueig creatiu fa dos anys torna per aclarir com el va superar (7 de novembre). Endinsar-se al terreny de la por, tant aquell que hem heretat com el que ens envolta, és l’objectiu de ‘Timere (Acció sobre poemes de guerra de Ferrater)’ que reunirà el grup musical Quatre Gotes i la Cia Kamchàtka per aprofundir en el poema narratiu ‘In memoriam’ de Gabriel Ferrater (28 de novembre).

Shakespeare més enllà del tòpic

Notícies relacionades

Després de ‘Plora tothom’, un acostament a la soledat després de la mort d’una mare protagonitzat pel poeta Alejandro Palomas (16 de gener) arribarà una divertida revisió sobre el món de Shakespeare a càrrec de Jordi Coca. A ‘Shakespeare: Hamlet era gras’ l’autor rebatrà alguns dels tòpics que envolten el bard anglès (21 de gener). La dicotomia entre home i màquina serà analitzada pel filòsof Ferran Sáenz a ‘Animal-filòsof’ (20 de febrer). En una línia diferent el fotògraf Alberto Garcia-Alix demostrarà clarament el que ens allunya de les màquines i dels animals amb ‘El meu cos il·lustrat’ (13 de març), una immersió en el món del tatuatge.

‘Visca Barcelona’ donarà protagonisme a la ciutat a partir de vuit relats d’altres molts narradors de Diari Vivo, que reuneix periodistes, escriptors i artistes que expliquen històries veritables, íntimes i universals (17 de març). «Volem reivindicar Barcelona com a motor creatiu tant en el terreny estètic com en el social i l’econòmic. Ajudar a entendre millor qui som i quin lloc ocupa l’art, la literatura i les arts escèniques en l’entorn de la ciutat», va assenyalar Fèlix Riera, director d’Àfora Fundació Romea. Ada Castells acomiadarà els esdeveniments al Romea parlant de ‘Solastàlgia’, la seva nova novel·la, basada en l’angoixa emocional o existencial provocada pel canvi climàtic (22 de maig).