Les llibreries catalanes es queden sense llibres per una fallada de la principal distribuïdora: «És un drama»

El col·lapse d’Entredos afecta especialment els llibres en català i deixa sense distribució a Espanya editorials com Acantilado o Anagrama

Les llibreries catalanes es queden sense llibres per una fallada de la principal distribuïdora: «És un drama»

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

 La tan esperada ‘rentrée’ literària i l’inici de curs escolar han col·lidit aquest setembre amb una fallada logística en la distribuïdora de llibres més gran, Entredos, que ha sumit les llibreries catalanes en el caos. No arriben les novetats, hi ha un embut en les comandes, les que arriben ho fan sense albarà i el sistema informàtic de devolucions no funciona. «És un drama», reconeix Eric del Arco, llibreter a Documenta i president del Gremi de Llibreters de Catalunya. Els llibres que abans trigaven dos o tres dies a arribar ara porten tres setmanes de retard o directament no arriben, que és el normal».

L’origen del problema està en la fusió de les distribuïdores Àgora (la de Grup 62, Enciclopèdia Catalana i diverses editorials independents catalanes) i Les Punxes a principis d’any, una unió per guanyar múscul logístic que passava pel trasllat a un nou magatzem a La Granada del Penedès de 25.000 metres quadrats. Els llibreters catalans estaven avisats que aquest trasllat s’efectuaria durant les tres primeres setmanes d’agost i que durant aquell temps, fins al 22 d’agost, la cadena de subministrament es veuria una mica alterada.

Desconcert dels lectors

El que no s’esperaven és que la distribució es compliqués fins al punt que un mes després, les novetats continuen arribant «tard i a comptagotes». I que molts lectors que van a la recerca d’un llibre anunciat per les editorials (la roda promocional segueix el calendari previst) es troben que no ha arribat a la llibreria. «És una cosa que està provocant el desconcert de molts lectors, que pregunten per un títol perquè han llegit una entrevista amb l’autor al diari, la ràdio o la televisió», explica del Arco. «El pitjor és que va per llarg, perquè no ho tenen solucionat. És un drama per a nosaltres», afegeix.

En un comunicat emès el 19 de setembre, la distribuïdora reconeix «la impossibilitat de servir una part important de les comandes a les llibreries i altres punts de venda» des del 22 d’agost i assumeix la seva responsabilitat. «Entredos treballa dia i nit (literalment) per resoldre tot allò que impedeix l’entrega de llibres a llibreries», explica l’empresa, que assegura estar posant «tots els mitjans humans i tècnics» al seu abast per aconseguir la «normalització del servei en les pròximes setmanes». També assumeix que s’ha creat una situació crítica que ha de ser resolta «urgentment». Des d’Entredos asseguren que aquesta setmana s’iniciarà el servei de comandes de manera «gradual i prioritzant el fons i les lectures obligatòries» paral·lelament a les devolucions i les novetats.

«No es veu la llum al final del túnel»

Núria Nájera, al capdavant de la llibreria especialitzada en literatura infantil Lilliput, a Cerdanyola del Vallès, descriu la situació com «un xou». «Àgora ha canviat la pàgina web, no estan servint cap reposició ni res de fons i els pocs llibres que arriben ho fan sense albarans, amb la qual cosa cal omplir a mà les comandes. Les novetats estan arribant a algunes parts de Catalunya, però a d’altres no. A províncies amb prou feines està arribant material i els prestatges de llibres en català s’estan buidant», alerta.

Segons del Arco, la sensació que impera al sector és que malgrat els esforços, ara mateix ningú sap quan estarà arreglat el problema. «No es veu la llum al final del túnel. Ningú s’atreveix a dir quan estarà solucionat perquè ningú sap el que està passant dins d’aquest magatzem».

«De moment no volem pressionar fins que la situació estigui encarrilada», explica el president del Gremi de Llibreters. Però el cert és que les llibreries estan perdent diners i que es reclamarà algun tipus de compensació que podria tenir diferents formes: un increment del marge que les llibreries s’emporten de la venda d’un llibre (que oscil·la entre el 30% i el 40%) o un bo per després de Nadal. Del Arco destaca que els damnificats són molts: la mateixa distribuïdora, les llibreries i els editors, en especial segells com Anagrama o Acantilado, que tenen la seva distribució en exclusiva amb Les Punxes. «És una cosa que està afectant totes les llibreries a Catalunya i en especial els llibres en català», resumeix. «Hi ha

Notícies relacionades

Àgora és una de les grans distribuïdores de llibre de text (com La Galera) i de lectures obligatòries d’ensenyament secundari, una cosa que està complicant l’inici de curs en algunes zones. «L’ambient està bastant caldejat», afirma Nájera, «hi ha hagut situacions complicades, com per exemple a la Setmana del Llibre en Català, en què no van arribar alguns títols». El pitjor és que no hi ha aparences que la situació es recondueixi de manera ràpida. Les expectatives d’alguns de comercials apunten que a la plena normalitat no s’arribarà fins a finals d’octubre o novembre.

Entredos és la suma de la fusió entre les dues principals distribuïdores catalanes de llibres, Àgora i Les Punxes, que es va produir a principis del 2022 després del distanciament de Les Punxes de la madrilenya Machado. Entredos és la distribuïdora d’editorials com Acantilado, Anagrama, Círculo de Tiza, Siruela i publicacions en català de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i editorials independents en català, com Eumo. En total, distribueixen el catàleg de 225 segells.