Mostra cinematogràfica

Glenn Close presidirà el jurat del Festival de Sant Sebastià

‘A Woman’, de Wang Chao, completa la llista de pel·lícules que competiran per la Conquilla d’Or

Glenn Close presidirà el jurat del Festival de Sant Sebastià
3
Es llegeix en minuts

L’actriu nord-americana Glenn Close presidirà el jurat de la secció oficial del 70è Festival de Sant Sebastià, que se celebrarà entre el 16 i el 24 de setembre i que ja ha tancat la llista de pel·lícules que competiran per la Conquilla d’Or amb l’anunci, aquest divendres, de l’última, ‘A Woman’, del xinès Wang Chao.

El director del certamen donostiarra, José Luis Rebordinos, ha ofert aquest divendres els últims detalls d’aquesta edició en un acte al qual han assistit representants d’algunes institucions, com l’Ajuntament de Sant Sebastià, la Diputació de Guipúscoa i el Govern basc, que formen part del consell d’administració del Zinemaldia junt amb el Ministeri de Cultura.

El festival, després de dues edicions condicionades per la pandèmia, celebrarà el seu 70è aniversari amb els aforaments al cent per cent, ha assenyalat Rebordinos, que ha assegurat que el seu equip està content de tornar a la normalitat després d’haver «patit bastant» i «treballat molt» els dos anys anteriors per tirar-lo endavant.

Premi sorpresa

Als ja coneguts premis Donostia que rebran l’actriu francesa Juliette Binoche i el director canadenc David Cronenberg es podria afegir un nou guardonat. «Hi estem treballant i esperem poder confirmar-lo», ha comentat el responsable del Zinemaldia, que ha avançat que la pel·lícula sorpresa d’aquesta edició vindrà acompanyada d’«una gran estrella».

Ha manifestat que amb la irrupció de les plataformes el sector ha tingut més feina i més dificultats per trobar cineastes internacionals disponibles.

No ha sigut el cas de Glenn Close, premi Donostia 2011, que manté una bona relació amb el festival i que ha acceptat encantada presidir un jurat del qual també formen part la periodista i escriptora Rosa Montero, la directora de càsting i cineasta francesa Antoinette Boulat, la realitzadora i guionista danesa Tea Lindeburg, el productor argentí Matías Mosteirín, el cineasta i artista visual Lemohang Jeremiah Mosese, de Lesotho, i el director i guionista islandès Hlynur Pálmason.

Premi Nobel

Entre les presències confirmades figura la del premi Nobel de literatura Kazuo Ishiguro, que viatjarà a Sant Sebastià per a la presentació de ‘Living’, pel·lícula britànica dirigida pel sud-africà Oliver Hermanus a partir d’un guió seu i que participarà en Perlak.

Diane Kruger, Liam Neeson, Noémie Merlant, Nahuel Pérez Biscayart, Hannah Schygulla, Olivia Wilde i Vicky Krieps són altres noms d’aquesta edició que figuren al costat dels de Penélope Cruz i Ricardo Darín i una llarga llista de l’‘star-system’ espanyol, entre ells Emma Suárez, Isabel Coixet, Rodrigo Sorogoyen, Raúl Arévalo, Carla Simón, Alberto Rodríguez, Isaki Lacuesta, Juan Diego Botto, Eduard Fernández, Luis Tosar, Bárbara Lennie, Carmen Maura i Carmen Machi.

Al cartell gairebé inabastable de representants espanyols se sumarà una nombrosa delegació de llatinoamericans, com Santiago Mitre, Diego Lerman, Laura Mora, Manuel Abramovich, Santiago Loza, Natalia Beristain, Andrés Di Tella, Diego Céspedes, Patricio Guzmán, Manuela Martelli, Carolina Markowicz i Laura Baumeister.

També viatjaran alguns dels cineastes més rellevants de la cinematografia contemporània per acompanyar les seves últimes produccions, com Sebastián Lelio, Ulrich Seidl amb l’actor Georg Fiedrich, Hong Sangsoo, Wang Chao i Christophe Honoré, amb els actors Vincent Lacoste i Paul Kircher. Tots ells competeixen per la Conquilla d’Or en la secció oficial, que clausurarà fora de concurs Neil Jordan amb ‘Marlowe’.

Presència francesa

El cine francès estarà representat per cineastes com Claire Denis, el director, actor i guionista Louis Garrel, François Ozon i Thomas Salvador. Altres figures del cine europeu que trepitjaran l’alfombra vermella o que presentaran les seves pel·lícules al públic són el romanès Cristian Mungiu i els belgues germans Dardenne.

Del cine asiàtic s’espera el japonès i premi Donostia Hirokazu Koreeda, Erik Shirai i Takayuki Fukata, entre molts d’altres.

Notícies relacionades

El que sí que ha arribat amb la pandèmia per quedar-se són les entrades numerades, que es posaran a la venda el diumenge 11 de setembre.

Entre les novetats hi ha la nova sintonia que el festival estrenarà aquest any, creat per les compositores Aranzazu Calleja i Maite Arroitajauregi (Musergo).