Estiueig amb final fatal

L’anticançó de l’estiu (3) ‘Vacances’, d’Aerolínies Federals

La fantasia de platja es converteix en un malson en la paròdica adaptació de ‘Summer days’, tema de la pel·lícula ‘Grease’, per part d’aquest grup pop que en els 80 es va obrir pas en la moguda de Vigo

  • L’anticançó de l’estiu (1) ‘Summertime blues’, d’Eddie Cocharan

  • L’anticançó de l’estiu (2) ‘The other side of summer, d’Elvis Costello

L’anticançó de l’estiu (3) ‘Vacances’, d’Aerolínies Federals

DISCOGRAFICA\EPC

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Tot i que la moguda madrilenya va acabar acaparant els focus, en els 80 hi va haver una altra escena de paràmetres pròxims, batejada com a moguda també, però a la de Vigo. D’allà surt aquest ximplet càntic antiestiuenc, antipack turístic i defensor, a la fi, de l’abnegat horari laboral com a brúixola de vida, perquè allà, pel que sembla, hi ha menys marge per al desengany traumàtic. Parlem de ‘Vacaciones’, tema d’aquell eixelebrat grup pop amb rivets ‘punkie’ anomenat Aerolíneas Federales.

En realitat, és una versió, molt lliure, de ‘Summer nights’, la cançó de ‘Grease’ en la qual Danny (John Travolta) i Sandy (Olivia Newton-John) evocaven, cada un pel seu costat (i en versions una mica diferents: fanfarrona la d’ell, melindrosa la d’ella), el fugaç flirteig que els va unir en temps d’estiu. Però tot el que allà remetia als flirtejos libidinosos a la sorra o als vots d’amor sota del moll cobra forma de malson en les veus del trempat combo gallec.

Aquest ‘playboy’ frustrat

‘Vacaciones’ dona la volta al tema i el converteix en una sàtira on el viatge al destí de platja somiat (s’esmenten tant Marín, a Pontevedra, com el Brasil i Hawaii) es torça i el protagonista acaba suplicant que algú vingui a rescatar-lo. La veu cantant la posa Miguel Costas, el que havia sigut vocalista original de Siniestro Total, al qual repliquen amb gràcia els cors de la seva germana Rosa i de Coral Alonso. En la seva fantasia íntima,ell sospira amb lligar «un munt» i tornar «fet tot un playboy».

Notícies relacionades

Una vegada allà, el gir fatal: «Me han robado y no puedo pagar / en el hotel me han puesto a fregar». I el que és pitjor: «De las suecas soy el hazmerreír». Així que, com a rematada del tema, mentre elles assaboreixen la paròdia («vacances, vacances, sueques, disc i xampany»), ell assumeix la debacle i extreu conclusions: «Vacaciones, vacaciones, los cojones, es mejor trabajar».

La cançó va formar part del primer àlbum, homònim, d’Aerolíneas Federales (1986), de la qual el segell Dro va vendre 25.000 exemplars. El grup es va integrar allà en una moguda de Vigo que va tenir entre els seus protagonistes Siniestro Total, Golpes Bajos, Os Resentidos (con Antón Reixa) i Semen Up (Alberto Comesaña, abans d’Amistades Peligrosas), i amb el temps se li atribuiria el (discutible) honor de precursor del ‘tontipop’. La saga ‘federal’ no s’acovardeix: allà hi ha The Riggos, grup punk-rocker creat pels fills de Miguel Costas, i l’emergent veu pop dani (en minúscules), filla de Rosa Costas i el que va ser baixista de la banda, Silvino Díaz.