Crítica de música

Jamie Cullum, fer fàcil el difícil a Porta Ferrada

El músic anglès va oferir un exultant recital en què es va lluir com a cantant, pianista i ‘entertainer’ combinant peces pròpies i cites a autors tan diversos com Cole Porter i Ed Sheeran

Jamie Cullum, fer fàcil el difícil a Porta Ferrada

Tamas Vasvary / EFE

1
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Aquest estiu que de vegades, sentides les veus més pessimistes, sembla que hagi de ser poc menys que l’últim de la nostra vida, Jamie Cullum és el nostre home, el superdotat ‘entertainer’ a qui agafar-nos per poder dir després «que ens vinguin darrere amb un flabiol sonant». Així ho devien sentir els 2.920 assistents que es van deixar contagiar per la seva desimboltura, el seu bon humor i el seu art de fer fàcil el difícil, aquest divendres a Porta Ferrada.

Notícies relacionades

Va ser el Cullum aclaparador, un músic de 360 graus, que sempre hem conegut, potser fins i tot una mica més excitat pels dos anys de pausa (o gairebé), transmetent la sensació que continua fent el que li dona la real gana, i caient sempre dret. Amb el seu aire una mica tarambana, però subjecte a tots els rigors, grapejant i colpejant el piano, exercint de dotat ‘crooner’ i donant joc a la seva poderosa banda. Sense disc nou en el mercat, va acudir a ‘Taller’ (2019), citant aquest tema titular en un aparatós ‘crescendo’ i deixant-se acompanyar per veus amb vestigis de gòspel a ‘Mankind’. I rescatant números com el swing de ‘Get your way’ o la ‘bluesy’ ‘These are the days’.

Un repertori que canvia d’una nit a l’altra i que va incloure cites al seu alt referent Cole Porter (‘I get a kick out of you’) i al contemporani Ed Sheeran (enfocament ‘noir’ de ‘Shape of you’), sempre amb el sentit de la diversió i el lliure albir per bandera, fent de la música una argila de poder miraculós, amb personalitat més enllà de la diversitat de les seves fonts: ho va deixar clar ‘Mixtape’, en què ens va dibuixar, diu la lletra, un pla de la seva ànima, tan atent a Louis Armstrong com a De La Soul.