Estrenes de cine

Tessa Thompson, la valquíria ‘queer’ de Marvel que desafia els tabús de gènere a ‘Thor: love & thunder’

  • L’actriu torna a interpretar Valkiria en la nova entrega de Thor i ho fa parlant de forma directa sobre la diversitat sexual.

Tessa Thompson, la valquíria ‘queer’ de Marvel que desafia els tabús de gènere a ‘Thor: love & thunder’

Marvel Studios

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Des que va començar la seva carrera com a actriu a principis dels anys 2000, Tessa Thompson no ha parat d’escalar esglaons fins a convertir-se en una estrella de Hollywood, i ho ha fet sense perdre ni una mica de la seva personalitat i el seu compromís social dins de la indústria. És dona, negra, s’ha declarat bisexual i sempre ha mantingut ferms els seus principis a l’hora de lluitar contra el racisme i l’homofòbia tant a través de les seves pel·lícules com en les seves declaracions públiques. 

Gràcies al seu paper de Valkiria ha fet un pas més enllà en la representació dels personatges LGTBI dins de l’univers cinematogràfic de Marvel. Si la seva primera aparició a ‘Thor: Ragnarok’ va servir per compensar la testosterona de Thor, a ‘Thor: love and thunder’ el seu personatge continua desenvolupant-se i apareix de manera explícita la seva atracció cap a les dones. És una cosa de la qual se sent molt orgullosa. «Crec que les pel·lícules i en particular els ‘blockbusters’ tenen l’oportunitat d’invertir l’statu quo, que les persones siguin vistes i valorades més enllà del seu gènere», explica la intèrpret en una conversa per Zoom amb EL PERIÓDICO. «Crec que Valkiria és una superheroïna molt emocionant, perquè desafia les nostres idees sobre la representació de gènere, i això és important». 

Dones musculades

L’actriu explica que la primera vegada que va veure la pel·lícula amb Natalie Portman totes dues es van enorgullir dels seus personatges, dues dones musculades, fortes i poderoses que lluiten en igualtat de condicions amb els homes. Creu que encara hi ha moltes coses per canviar a Hollywood respecte als personatges femenins, però que pel·lícules com aquesta ajuden a transmetre l’empoderament femení. «És una cosa que crec que Marvel està fent molt bé. El cine ha de ser un reflex del nostre temps i té el poder de desafiar les convencions. Així que estic agraïda de formar part d’una conversa que ens incumbeix a tots, la d’anar fent caure les barreres de gènere a través de les narratives cinematogràfiques»

A ‘Thor: love and thunder’, a més de guerrera, Valkiria s’ha convertit en Rey Valkiria del poble d’Asgard. A ella li agrada que no s’hagi canviat el terme per reina, perquè una dona pot ser reina, sense més ni més. El llenguatge, en aquest sentit, també pot ser poderós. 

Notícies relacionades

Durant la promoció de la pel·lícula, tant Taika Waititi com els altres responsables no s’han tallat a l’hora de dir que ‘Thor: love and thunder’ és una pel·lícula ‘supergai’ i que n’estan molt contents. No és l’única referència ‘queer’ que hi apareix. El personatge de Korg (al qual posa veu el mateix Waititi) assenyala que els de la seva espècie s’acoblen entre mascles i de la seva abraçada sorgeix un nen. A més, el màxim déu de l’Olimp, Zeus (Russell Crowe), apareix envoltat d’homes i de dones que formen part del seu harem. 

Després que a ‘Lightyear’ aparegués una parella de lesbianes que ha generat tota mena de polèmiques a Twitter, la nova pel·lícula de Marvel fa un pas més enllà a l’hora de representar la diversitat sexual. Ho fa de manera molt conscient, perquè, com diu la mateixa Tessa Thompson, el director, Taika Waititi, ha aportat no només frescor visualment i narrativament, sinó que també s’ha atrevit a introduir temes que estan presents en la nostra realitat, unint comèdia i patetisme amb cor i ironia. «Penso que, en el fons, la pel·lícula tracta sobre el poder transformador de l’amor, de l’amor de tot tipus, el romàntic, el familiar, l’amor a la comunitat, l’amor pel fer, l’amor pel treball i també l’amor propi».