Diva internacional

Les claus de la gira ‘Motomami’ de Rosalía que arrenca a Almeria

  • L’artista de Sant Esteve Sesrovires portarà el seu fastuós nou espectacle a 16 països en un ambiciós periple que s’allargarà fins al 18 de desembre

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Recinte Firal d’Almeria acull aquesta nit l’esperadíssima primera prova d’aquest particular campionat mundial de la música i el poder escènic sobre rodes que porta el nom de ‘Motomami World Tour’: l’aclaparadora gira de presentació de l’últim elapé de Rosalía. «El ‘tour’ més guapo de la meva vida», en paraules de la diva de Sant Esteve Sesrovires.

Previ pagament d’una entrada amb un preu que oscil·la entre els 73 i els 90 euros, 12.000 persones –algunes ja van començar a fer cua davant les portes d’accés al recinte dilluns a la matinada, 65 hores abans de començar el xou– assistiran a la cita inaugural d’un cicle d’actuacions que s’ha situar ja, abans fins i tot que soni la primera cançó, en el grup capdavanter de les gires més ambicioses portades a terme per cap artista espanyol: entre el 6 de juliol i el 18 de desembre, Rosalía oferirà 44 concerts a 40 ciutats, de Toronto a Santiago de Xile i de Los Angeles a Berlín.

Xifres impressionants

El muntatge desconcerta ja amb les xifres: una desena de ballarins, i també de músics, un equip tècnic format per un centenar de persones, vuit grans camions carregats de material escènic i un repertori en què s’inclouen una trentena llarga de títols per donar vida a un fastuós espectacle d’una mica més de dues hores en què els canvis de vestuari, les coreografies, els jocs de llums i les projeccions se succeeixen i es juxtaposen per deixar fora de combat el públic.

Però, abans que res, el nou xou de Rosalía se sustenta en la música. Aquí lluiran, com toca, les 16 cançons de ‘Motomami’ (l’artista catalana no se’n deixa ni una), però també hi haurà lloc per al material d’‘El mal querer’, el disc que va catapultar a la fama la cantant (‘Malamente’, ‘Pienso en tu mirá’, ‘De aquí no sales’), una cita del seu primer elapé, ‘Los Ángeles’ (‘De plata’), alguns dels seus ‘singles’ més destacats (‘Con altura’, ‘Yo x ti, tú x mi’, ‘Linda’, ‘TKN’...) i fins i tot un parell de peces inèdites que van quedar fora de l’últim àlbum (‘Dinero y libertad’, ‘Aislamiento’).

Plenament establerta com una estrella internacional de la mà de ‘Motomami’, Rosalía passejarà l’espectacle per 17 països en un esdeveniment que pot ser considerat com la seva primera gira mundial de ple dret (el ‘tour’ que el 2019 va seguir al llançament d’‘El mal querer’ va consistir, bàsicament, en aparicions en macrofestivals i actuacions gratuïtes de promoció).

Espanya, Amèrica, Europa

El primer tram del periple es prolongarà fins a l’1 d’agost i constarà de 12 concerts en 10 ciutats espanyoles; hi haurà doble data a Madrid (19 i 20 de juliol al WiZink Center) i Barcelona (23 i 24 de juliol al Palau Sant Jordi, un recinte que ja es va quedar petit el desembre del 2019). D’aquí, Rosalía farà el salt a l’altra banda de l’Atlàntic per emprendre una gira iberoamericana que, entre el 14 d’agost i el 9 de setembre, la portarà a Mèxic, el Brasil, l’Argentina, Xile, Colòmbia, la República Dominicana i Puerto Rico.

Notícies relacionades

A partir del 15 de setembre, el ‘Motomami World Tour’ aterrarà a Boston per entrar en una nova fase, amb 14 recitals fins al 22 d’octubre en una dotzena de ciutats dels Estats Units i el Canadà (repetirà al Radio City Music Hall de Nova York i el Youtube Theatre d’Inglewood, a Los Angeles). I després d’un mes de descans, afrontarà l’últim tram ja a Europa, amb parades a Braga, Lisboa, Milà, Berlín, Düsseldorf, Berlín, Amsterdam, Brussel·les, Londres i París, on el 18 de desembre Rosalía tancarà definitivament la gira a l’escenari de l’Accor Arena de Bercy.

Tota una odissea pop d’ambició intimidadora cridada a consolidar l’estatus de superestrella de Rosalia Vila Tobella, una artista que no ha deixat de trencar sostres des que el 2008 va participar en el concurs televisiu ‘Tu sí que vales’ i algú li va dir que no valia prou. Catorze anys després, és a punt de menjar-se el món.

Temes:

Rosalía