Obituari

Mor Sonny Barger, un dels primers Hells Angels i el portaveu de la colla de motoristes malfactors

El mort tenia 83 anys i va tenir un paper en la sèrie ‘Sons of Anarchy’

Mor Sonny Barger, un dels primers Hells Angels i el portaveu de la colla de motoristes malfactors
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sonny Barger, un dels primers membres del Hells Angels Motorcycle Club (HAMC) i durant dècades la cara visible de la colla de motociclistes malfactors originària de Califòrnia i amb capítols autoritzats en l’actualitat a mig món (inclosa Barcelona des que els temuts Centurions van ser reconeguts per la casa mare), va morir amb 83 anys, segons la seva pàgina de Facebook.

Si bé els seus orígens són confusos, sembla clar que els Hells Angels (Los Ángeles del Infierno) van néixer el 1948 a Fontana, Califòrnia, de la unió de diferents motoclubs integrats en part per veterans de la Segona Guerra Mundial insatisfets de tornada a casa amb l’aburgesat estil de vida americà. Això explica almenys la llegenda romàntica de l’agrupació. Amb les seves armilles de cuir o de roba texana amb el logo de la calavera alada a la seva esquena i el rugit dels seus motors mentre viatjaven per les carreteres nord-americanes, els Hells Angels van ser durant anys un símbol de terror per a molts nord-americans, un estendard de la vida contracultural des d’on no trigarien a saltar a activitats delictives.

Barger, nascut el 1938 com a Ralph Hubert Barger, va ser membre fundador del pioner capítol dels Hells Angels de Oakland, també Califòrnia.

En el seu perfil de la xarxa Facebook es va publicar un missatge personal immediat: «Si estàs llegint aquest missatge, sabràs llavors que me’n vaig anar... Sisplau, sàpiguen que vaig morir en pau després d’una breu batalla contra el càncer». «Tot i que he tingut una personalitat pública durant dècades, he disfrutat principalment d’un temps especial amb els meus germans del club, la meva família i amics pròxims», va afegir Barger a la publicació.

Portaveu

A mesura que es van establir ramificacions autoritzades del club al llarg dels Estats Units i a l’agreujar-se les controvèrsies entorn de les activitats del grup, moltes d’il·lícites, Barger va actuar com un portaveu ‘de facto’, defensant el seu estil de vida al marge de la llei i l’ordre.

Barger va ser present a l’ignominiós festival gratuït organitzat pels Rolling Stones a Altamont, Califòrnia, el 1969, per al qual els Hells Angels van ser contractats com a força de seguretat. La idea es va revelar tan desafortunada com sembla quan membres dels Hells Angels van matar a cops Meredith Hunter, un jove negre que va brandir una pistola a prop de l’escenari mentre tocaven els Stones.

En aquell moment, la colla ja havia ingressat a la cultura popular com una fraternitat violenta, a través de pel·lícules com ‘Hells Angels on Wheels’ de 1967, protagonitzada per un jove Jack Nicholson, i de l’extens reportatge ‘gonzo’ d’Hunter S. Thompson ‘Los Ángeles del Infierno: una extraña y terrible saga’, de 1966. Thompson, per cert, va acabar emportant-se una sobirana pallissa dels motoristes amb qui havia rodat durant un any: volien la seva part dels diners guanyats pel periodista ‘a costa seva’.

Paper a ‘Sons of Anarchy’

Segons el ‘Washington Post’, Barger va haver d’afrontar diversos càrrecs per portar i utilitzar armes. Entre això i una condemna de 1988 per conspiració per matar bergants rivals, li va caure més d’una dècada a la presó.

Notícies relacionades

A causa d’un càncer de laringe, li van extirpar les cordes vocals anys després i això el va obligar a utilitzar un dispositiu electrònic per parlar.

Barger va tenir un paper en la popular sèrie de televisió ‘Sons of Anarchy’ –del canal FX i la primera temporada del qual va ser llançada el 2008–, sobre una colla de motoristes fictícia similar als Hells Angels, interpretant un personatge anomenat Lenny ‘The Pimp’ Janowitz.

Temes:

Motos