Bé d’interès patrimonial (BIP)

La Comunitat de Madrid no licitarà en subhasta per la casa del Nobel Vicente Aleixandre

Indignació en l’associació Amigos Vicente Aleixandre, que parlen del «menyspreu dels nostres governants per Velintonia»

1
Es llegeix en minuts

La Comunitat de Madrid no exercirà el dret de tempteig en la subhasta de la casa del poeta i premi Nobel Vicente Aleixandre, que té com a preu de sortida 4,6 milions d’euros.

Segons publica aquest dimarts el diari ‘ABC’, la vivenda, que va ser declarada per la Comunitat de Madrid com bé d’interès patrimonial (BIP) fa dues setmanes perquè és «escenari de la vida i de la producció literària del premi Nobel», sortirà a subhasta després d’anys de litigis entre els hereus del poeta.

Des de la Conselleria de Cultura han indicat que no contemplen en aquests moments licitar per la casa de Vicente Aleixandre, ja que la normativa no obliga a exercir dret de tempteig sobre béns declarats com a BIP.

Si bé han precisat que, al ser un bé patrimonial protegit, el futur propietari haurà de complir la normativa.

L’Associació Amigos de Vicente Aleixandre ha mostrat la seva «indignació per la passivitat i la falta de voluntat que ha demostrat la Comunitat de Madrid, l’ajuntament i el Ministeri de Cultura i Esport en la protecció i salvació de la casa del nostre poeta».

La casa del poeta, ubicada al número 3 de l’antic carrer Velintonia, s’hauria d’haver declarat, segons l’associació, com a bé d’unterès cultural (BIC), que proveeix la màxima protecció prevista en l’ordenament jurídic.

«El BIP impedeix, si volguessin exercir-lo, el dret de tempteig i retracte de les nostres administracions en la imminent subhasta, la qual cosa reafirma el menyspreu dels nostres governants per Velintonia, per la seva història i pel que representa», denuncia l’associació.

Notícies relacionades

I apunten que aquesta subhasta pot acabar amb la «destrucció» d’un immoble que va ser lloc de reunió de destacats membres de la Generació del 27, com Dámaso Alonso, Gerardo Diego i Rafael Alberti.

Després de la Guerra Civil van freqüentar també aquesta casa figures com Carlos Bousoño, José Luis Cano, José Hierro i els anomenats «‘novísimos’» i aquestes trobades van cobrar més importància després de la concessió a Aleixandre del premi Nobel de literatura el 1977, un factor que «converteix aquest espai en un referent de la història de la literatura espanyola i universal del segle XX», com assenyala la seva declaració com a BIP.