Guardó

Penélope Cruz, Premi Nacional de Cinematografia 2022 per la seva «trajectòria excepcional»

El jurat ha concedit per unanimitat el guardó a l’actriu «pels èxits aconseguits el 2021»

Penélope Cruz, Premi Nacional de Cinematografia 2022 per la seva «trajectòria excepcional»
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Penélope Cruz ha sigut guardonada amb el Premi Nacional de Cinematografia, corresponent a l’any 2022, a proposta del jurat reunit avui. Aquest premi, concedit anualment pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 30.000 euros. El jurat ha concedit per unanimitat el guardó a l’actriu «pels èxits aconseguits el 2021, que s’uneixen a tots els que ha recollit en una trajectòria excepcional.

Ha sigut un any molt especial per a l’actriu espanyola. L’any passat va aconseguir la Copa Volpi al Festival de Venècia pel seu paper a ‘Madres paralelas’,la seva setena col·laboració amb Pedro Almodóvar. Poc temps després va obtenir la quarta nominació als Oscars, i es va convertir en la intèrpret espanyola que més vegades ha optat als premis de l’Acadèmia de Hollywood.

Malgrat el prestigi internacional, Penélope Cruz mai ha abandonat el cine espanyol, i ha alternat de manera modèlica projectes d’una envergadura comercial més gran amb d’altres de caràcter autoral. Aviat la veurem a l’opera prima de Juan Diego Botto com a director, ‘En los márgenes’, en què també exerceix com a productora, així com a la pel·lícula de l’italià Emanuele Crialese, ‘L’inmensità’ i s’acaba d’afegir a l’elenc de ‘Ferrari’, de Michael Mann.

Era un dels reconeixements que li quedava per rebre, després de la Palma d’Or a la millor interpretació femenina (col·lectiva) per ‘Volver’, el premi Donostia del Festival de Sant Sebastià, tretze nominacions al Goya (de les quals n’ha aconseguit tres), el César honorífic i l’Oscar com a millor secundària per ‘Vicky Cristina Barcelona’.

El jurat també ha destacat Penélope Cruz com «un dels caps visibles d’una generació, la dels anys 90, que va suposar una renovació del cine espanyol, i que va participar en moltes pel·lícules emblemàtiques i aclamades internacionalment. Des d’aleshores, el seu enorme talent i versatilitat li han obert les portes a col·laborar amb cineastes de tot el món malgrat que ha mantingut igualment el vincle amb el cine espanyol».

«Compromesa amb el seu ofici, busca l’excel·lència en la seva feina, una qualitat que li ha fet crear alguns dels personatges més inoblidables de la història del nostre cine. Per tot això, Penélope Cruz és una actriu icònica amb un brillant llegat que enriqueix el patrimoni cultural espanyol», ha afegit el jurat en la motivació. 

12a dona que l’aconsegueix

Notícies relacionades

El Premi Nacional de Cinematografia recompensa l’aportació més destacada en l’àmbit cinematogràfic espanyol, manifestada preferentment a través d’una obra feta pública o una tasca professional desenvolupada durant l’any 2021 o, en casos excepcionals degudament motivats, s’atorga com a reconeixement a una trajectòria professional. El guardó, que el Ministeri de Cultura i Esport entrega habitualment en el marc del Festival de Sant Sebastià, va reconèixer en l’edició passada José Sacristán, que es va unir a una llarga llista de personalitats de la cinematografia espanyola, entre la qual es troben Isabel Coixet, Antonio Banderas i Fernando Trueba, entre d’altres.

És la 12a dona que l’aconsegueix, la vuitena actriu, en una nòmina en què es troben Carmen Maura, Rafaela Aparicio, María Luisa Ponte, Marisa Paredes, Mercedes Sampietro i Ángela Molina.

El jurat