resolució judicial

L’Audiència de Barcelona avala que Shakira vagi a judici

  • El tribunal desestima el recurs presentat per la defensa i ara la fiscalia haurà de presentar la seva petició de pena

L’Audiència de Barcelona avala que Shakira vagi a judici

AFP / CHRISTOPHE SIMON

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cantant colombiana Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) anirà finalment a judici per presumptament haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. L’Audiència de Barcelona ha avalat la decisió del jutge d’instrucció d’Esplugues de Llobregat que donava per finalitzada la investigació i que va concloure que existien «prou indicis» per continuar el procés per la comissió de delictes contra la Hisenda Pública. El tribunal ha desestimat ara el recurs presentat per la defensa de l’artista, una oportunitat d’or que tenia per poder deslliurar-se de l’acusació.

A partir d’aquest moment, el rellotge torna a entrar en joc. La fiscalia haurà de presentar el seu escrit d’acusació, igual que l’Advocacia de l’Estat, que representa els interessos d’Hisenda. Després l’assumpte passarà a la defensa, que plantejarà els seus arguments per aconseguir una absolució. En aquests assumptes és molt possible que dies abans que se celebri el judici (o fins i tot minuts abans) s’intenti arribar a un acord perquè es dicti una sentència de conformitat que reduiria considerablement la pena. El problema és que la multa que es podria imposar a Shakira seria inflada. Una dada al seu favor: ja ha dipositat l’import del deute amb Hisenda, és a dir, els 14,5 milions, i ha regularitzat la seva situació davant l’Agència Tributària.

L’equip legal de Shakira afirma que la desestimació del recurs d’apel·lació «és simplement un pas més del procés que ara continua pel seu curs habitual». Incideix que els seus advocats «continuaran defensant la seva innocència», com han fet fins ara, a través «de la presentació d’arguments jurídics de pes», proves i informes pericials. Al seu entendre, «la conducta de Shakira en matèria tributària sempre ha sigut irreprotxable en tots els països» en els quals ha hagut de pagar impostos i «ha confiat i seguit» el criteris dels experts.

El debat sobre la seva residència a Espanya

La fiscalia sosté en les seves querelles que Shakira va viure de «manera habitual» a Espanya entre 2012 i 2014, primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa a Esplugues de Llobregat que va ser adquirida juntament amb la seva parella, Gerard Piqué, a través d’una societat. Les seves estades fora d’Espanya, segons l’acusació, durant aquell temps van ser «per motius professionals» i de durada molt curta, excepte als Estats Units, on va participar en el programa ‘La Voz’.

Notícies relacionades

L’acusació calcula que la major part del temps va estar a Espanya. En concret, 243 dies el 2012; 212 dies el 2013 i 244, el 2014. És a dir, se superen els 183 dies que fixa la llei per considerar que una persona és resident habitual i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí. La defensa, en canvi, argumenta el contrari: el que eren esporàdiques eren les seves estades a Espanya, per tant, no va residir-hi els 183 dies reglamentaris. En aquest punt arrela el debat jurídic, per això el jutge acorda que ha de continuar el procés contra l’artista.

Segons l’opinió de la fiscalia, la cantant, «que sabia que vivia de manera habitual a Espanya», va fer servir un «entramat societari» a l’estranger entre 2012 i 2014 per ocultar a Hisenda els ingressos i el patrimoni. El «pla» consistia que unes empreses figuressin com a titulars de les percepcions de les rendes i del patrimoni, en lloc de l’artista. La major part dels fons va viatjar a societats establertes en paradisos fiscals.