Docs Barcelona

Daniel Roher, director de ‘Navalny’: «El que passa avui a Ucraïna reflecteix el que ha fet Putin en els últims 15 anys»

  • El realitzador canadenc obre el Festival Internacional de Cine Documental de Barcelona aquest dimecres amb un retrat del líder opositor rus que va sobreviure a un intent d’enverinament.

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

«És la primera vegada que una pel·lícula meva ha sigut tan ben rebuda. Em conviden a tot el món perquè és un film necessari, més en aquests moments. Cal recordar que Rússia no és Putin i Putin no és Rússia», ha assenyalat aquest dilluns el canadenc Daniel Roher, realitzador de 29 anys, autor de l’impactant documental ‘Navalni’, produït per la CNN i HBO Max. El film, premi del públic al festival Sundance, obre aquest dimecres la 25a edició del Festival Internacional de Cine Documental de Barcelona (Docs Barcelona). Fins al dia 29, els cines Aribau, el CCCB, la Filmoteca de Catalunya oferiran una àmplia programació que podrà seguir-se també a través de la plataforma Filmin. 

En el documental reflecteix la personalitat i capacitat de lluita d’Aleksei Navalni, principal opositor a Vladímir Putin, autèntic malson per al president rus, que ni tan sols s’atreveix a anomenar-lo. Roher alterna imatges de la història recent, amb el retrat humà del protagonista i la seva família i moments de ‘thriller’.

«Vam poder captar moments extraordinaris»

El realitzador va haver de guanyar-se la confiança de Nalvalni i de la seva dona Iulia, una dona tan o més forta que ell. «Al principi els molestava la meva presència i la del meu equip, però quan s’hi van acostumar, vam poder captar moments extraordinaris», confessa. Entre aquests moments destaca l’estratègia planejada amb el premiat periodista búlgar Christo Grozev, membre del grup d’investigació de codi font obert Bellingcat, per descobrir les identitats dels homes que van intentar matar-lo. 

És especialment interessant el moment on el mateix Navalni descobreix que va ser enverinat per part del règim, que sempre ho ha negat. L’aterratge d’emergència de l’avió en el qual viatjava i l’efectivitat dels metges li van salvar la vida a aquest advocat de 45 anys. Malgrat l’ocorregut, anima el poble rus a plantar cara a Putin. «No s’ha de tenir por», assegura en el film. Amb aquesta actitud va tornar al seu país el gener del 2021, després de recuperar la salut a Alemanya. Tot just aterrar el seu avió va ser portat a la presó.

«Com més fort ressoni el nom d’Aleksei i més titulars ocupi més li costarà al règim assassinar-lo»

La seva principal batalla ara és als tribunals. Espera que el documental pugui ajudar-lo. «No oblidem que està sota la custòdia del mateix home que va intentar assassinar-lo el 2020. Com més fort ressoni el nom d’Aleksei i més titulars ocupi, més li costarà al règim assassinar-lo. El documental és com una assegurança de vida», afirma Roher.

Prohibit

Notícies relacionades

El realitzador creu que la guerra d’Ucraïna li està donant la raó a Navalni, que des de la presó advoca per la pau. «Ucraïna mostra amb més claredat la brutalitat del règim. Feia anys que ell cridava l’atenció sobre la fastigosa corrupció. El que passa a Ucraïna ara reflecteix el que ha fet Putin en els últims 15 anys: utilitzar l’assassinat i la violència per resoldre problemes amb una maquinària industrial de propaganda perquè la gent s’empassi després la seva versió dels fets».

A Rússia el film està prohibit. No sorprèn en un país on el Govern prohibeix anomenar la guerra a Ucraïna pel seu nom. «Intentarem superar la censura, tot i que és complicat. Sens dubte, mai animaré els russos a descarregar-se el film en webs de Torrents. Com a director no m’agraden les descàrregues il·legals però en aquest cas entenc que és una cosa inevitable perquè els russos saben com trobar la informació que necessiten a internet».

Temes:

DocsBarcelona