Santi Vila també citat

Suspès el judici pel cas Sixena al no poder ser notificat Lluis Puig

Els extitulars de Cultura de la Generalitat estan acusats de desobeir l’ordre d’entrega dels béns

fcasals39958982 barcelona 05 09 2017 reunion del consell executiu del govern171213161209

fcasals39958982 barcelona 05 09 2017 reunion del consell executiu del govern171213161209 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts

La magistrada del Jutjat Penal núm. 1 d’Osca  ha decidit suspendre el judici que s’havia de celebrar aquest dimecres contra els exconsellers de Cultura de la Generalitat catalana Santi Vila i Lluis Puig després de constatar que la justícia belga no havia pogut informar encara aquest últim de l’inici de la vista. Per aquesta raó, la vista oral s’ha fixat de nou a les 9.30 del 5 de maig.

Els dos exconsellers estan acusats de desobeir reiteradament les ordres dels tribunals de justícia perquè tornessin els béns sacres del monestir dels Monegros de Sixena, que finalment van haver de ser recuperats del Museu de Lleida, on es trobaven retinguts, pels cossos i forces de seguretat.

Segons han informat a Efe fonts judicials, amb la decisió adoptada es pretén evitar que l’exconseller Puig pogués recórrer al Constitucional o a instàncies judicials europees per una presumpta violació dels seus drets que derivessin en l’anul·lació del procediment.

es pretén evitar que l’exconseller Puig pogués recórrer al Constitucional o a instàncies judicials europees per una presumpta violació dels seus drets que derivessin en l’anul·lació del procediment.Aquestes fonts han explicat que el jutjat d’Osca va sol·licitar fa uns dies a la justícia belga que localitzés Puig, fugit a aquest país a causa del procés català, per informar-lo de l’assenyalament de la vista i de la possibilitat que comparegués mitjançant videoconferència.

Han afegit que al final de la setmana passada i amb el pont del Primer de Maig per davant, Bèlgica no havia informat encara el jutjat d’Osca.

Aquesta comunicació s’ha produït finalment avui per informar que no s’havia pogut comunicar a l’exconseller Puig de l’assenyalament de la vista oral contra ell i el seu antecessor en el càrrec per negar-se tots dos a complir el requeriment judicial que els obligava a tornar els béns del patrimoni històric artístic del Monestir de Sixena.

Fa unes setmanes, el titular del Jutjat Penal núm. 1 d’Osca, traslladat la setmana passada a Saragossa, va descartar el plantejament de la fiscalia belga que Puig declarés per videoconferència amb el recolzament d’un jutge d’instrucció o de la policia de l’esmentat país.

Descartada la videoconferència

Aquesta decisió es deriva d’un escrit remès prèviament per la fiscalia de Bèlgica en el qual s’advertia que el sistema de videoconferència impediria qualsevol consulta «immediata i confidencial» entre l’acusat i l’advocat desplaçat al tribunal d’Osca per assistir-lo legalment.

Petició que el jutge d’Osca va rebutjar al considerar que no procedia la presència d’un instructor belga al no estar la causa en fase d’instrucció, «ni de bon tros de la policia per a la seva presa de declaració».

En la seva interlocutòria, aquest magistrat va obrir la possibilitat a la fiscalia i a l’acusació particular en nom de l’Ajuntament de Sixena de sol·licitar la detenció de Puig si consideraven «imprescindible» la seva presència, malgrat que les penes sol·licitades, cap de presó efectiva, permetrien celebrar la vista sense la seva assistència física.

En resposta a aquest escrit, l’acusador particular, el lletrat Jorge Español, es va posicionar a favor de la detenció i va sol·licitar el magistrat que requerís la fiscalia perquè informés si estava d’acord amb l’arrest.

La fiscalia d’Osca, que va reclamar inicialment que Puig declarés presencialment, va decidir finalment no instar la detenció i esperar que Puig fos informat de la celebració de la vista.

Notícies relacionades

El ministeri fiscal sol·licita per a cadascun dels exconsellers penes d’11 mesos de presó i multa de 18 euros diaris durant onze mesos.

Per la seva banda, l’acusació particular en nom de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena sol·licita la mateixa condemna de presó però l’eleva a 300 euros diaris durant 11 mesos, així com dos anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics. 

Temes:

Sixena