Novetat musical

Els lletristes que acompanyen Rosalía en ‘Motomami’: de Kaydy Cain a la seva germana Pili

Els lletristes que acompanyen Rosalía en ‘Motomami’: de Kaydy Cain a la seva germana Pili
3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al llarg llençol que són avui dia els crèdits d’una cançó o un àlbum, com bé va explicar aquest diari fa una setmanes, en ‘Motomami’ apareixen multitud de músics que d’alguna manera han ajudat Rosalía a construir el seu tercer disc. La catalana ha remarcat que, per si algú ho dubtava, ella ha «capitanejat tot» l’àlbum. Rosalía Vila Tobella és la primera i última firma del disc.

En aquest sentit, és clara la resposta de Rosalía sobre aquest tema quan EL PERIÓDICO li va preguntar: «Acredito tot déu perquè així de segura soc com a músic. No m’importa que algú només hagi fet un comentari sobre un únic acord; si m’ha servit o m’ha fet pensar, només per això aquesta persona ja ha d’estar acreditada en la cançó. El tema dels crèdits és complicat. Només pel fet que hi hagi un home a la llista de crèdits es donarà per descomptat que la dona ha fet menys feina. És així. I no, jo he capitanejat tot ‘Motomami’. Hi ha dones que com a contrapès no posen llum en els seus col·laboradors. En el meu cas, no deixaré de fer els crèdits segons la meva ètica tot i que això em tregui focus com a productora i compositora». En ‘Motomami’ s’acredita, per tant, tota aportació a la causa.

En l’apartat de lletres –en què ens fixarem exclusivament– apareixen diversos noms que van de col·laboradors col·legues de gremi fins a col·laboradors amb la seva mateixa sang, com la seva germana Pili, sempre a prop de Rosalía, acompanyant-la i ajudant-la, per exemple, en la seva part estètica. Personatges que apareixen als crèdits de l’àlbum com unes notes al peu que, d’alguna manera, són agraïments.

Pilar Vila Tobella consta com a lletrista en dues cançons, ‘Hentai’ i ‘CUUUUuuuuuute’, rang que comparteix en la primera amb un nom que apareix més d’una vegada en aquest apartat –també en el de composició-, Pharrel Williams, i, fins i tot, en la segona, amb el conegut personatge d’internet Soytiet, que està acreditat pel ‘sample’ de ‘Counting to 28’, un vídeo viral. El genial Pharrel Williams també apareix en el novè tema de l’àlbum i que li dona nom, ‘Motomami’.

Tot just començar el disc, en ‘Saoko’, també es poden veure tres firmes que tenen a veure amb el ‘sample’ del clàssic del reggaeton ‘Saoco’: Juan Luis Morera (Wisin), Urbani Mota Cedeño (DJ Urba) i Juan Ivan Orengo. D’altra banda, hi ha un total de cinc peces (’La Fama’, la preciosíssima dedicada al seu nebot ‘G3 N15’, ‘Bizcochito’, ‘Abcdefg’ i ‘Sakura’) que en l’apartat de lletrista hi ha exclusivament Rosalía.

A l’àlbum apareix com a tal un dels grans col·laboradors de la catalana, Pablo Díaz-Reixa ‘El Guincho’, indispensable en la producció de ‘El Mal Querer’. Consta així en ‘Como un G’, ‘Candy’, ‘Diablo’, ‘La combi Versace’ i ‘Chicken Teriyaki’. En les dues últimes s’acrediten dues mans més a part de les de Rosalía i El Guincho: en la primera també hi ha les de la dominicana Tokischa Altagracia Peralta Juárez i, en la segona, les d’Alejandro Ramírez Suárez, el productor colombià conegut com a Sky Rompiendo.

Notícies relacionades

Molts dels que hem anomenat aquí són i han sigut col·laboradors habituals de la de Sant Esteve Sesrovires al llarg de la seva carrera. En ‘Bulerías’ apareix com a lletrista Daniel Gómez Carrero (Kaydy Cain), la quarta part del llegendari grup de trap PXXR GVNG. Aquesta unió tampoc és nova, ja que, per exemple, el madrileny va firmar també el senzill publicat el gener del 2020 ‘Juro que’.

Per finalitzar, l’única peça en què no apareix Rosalía en els crèdits de la lletra és en ‘Delirio de grandeza’, una cançó que té el segell de James W. Manning i Carlos Querol, els autors d’un bolero (de 1968) interpretat pel cubà Justo Betancourt.