Conseqüències de la guerra

L’Hermitage rus demana als museus italians que tornin les obres prestades

La reclamació, arran de la invasió d’Ucraïna, afecta una vintena de peces cedides per a exposicions temporals de Roma i Milà

L’Hermitage rus demana als museus italians que tornin les obres prestades
1
Es llegeix en minuts
EFE

El Museu Hermitage de Sant Petersburg ha demanat als museus i galeries italians que tornin les obres, enmig de les tensions entre el règim de Vladímir Putin i els estats europeus després de la invasió d’Ucraïna, van confirmar a Efe institucions italianes. En total són una vintena d’obres arribades a Itàlia per a mostres temporals a Roma i a Milà.

Una d’aquestes és ‘Dona jove’ (1909), un retrat cubista de Pablo Picasso que havia d'estar exposat fins al 15 de maig a la seu de la Fundació Alda Fendi-Esperimenti de la capital italiana. La galeria de l’empresària, de la família de la casa de moda Fendi, va confirmar que ha rebut la petició de l’Hermitage, de propietat estatal russa, per tornar el quadro, tot i que li ha concedit un termini de 20 dies abans d’enviar-la a Sant Petersburg.

El ministre de Cultura italià, Dario Franceschini, va explicar que no té competències en aquest assumpte, ja que es tracten de mostres privades o municipals, però va entendre la petició de Rússia.

Notícies relacionades

«Em sembla evident que quan un propietari demana la devolució de les seves pròpies obres d’art aquestes hagin de ser tornades», va afirmar als mitjans.

Una altra exposició afectada és la de la Galeria d’Itàlia de Milà, propietat d’Intesa Sanpaolo, sobre l’art que Itàlia va inspirar a tot Europa, i una altra al Palau Reial d’aquesta mateixa ciutat sobre Ticià, amb dues obres de l’Hermitage.