Estrena de cine

10 actors que han donat vida a Batman. ¿Amb quin et quedes?

  • Un repàs dels intèrprets que s’han vestit (o han posat la veu) de l’Home Ratpenat, tant al cine com a la televisió, des de 1943 fins al 2022

  • Crítica | ‘The Batman’: la refundació d’una saga en clau turmentada

10 actors que han donat vida a Batman. ¿Amb quin et quedes?

EPC

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Dels serials dels anys 40 a la imatge moderna del film de Matt Reeves, el personatge de Batman ha evolucionat, físicament i anímicament, en funció de diferents tendències, directors i, sobretot, els actors que l’han interpretat desdoblant-se en el multimilionari Bruce Wayne i el justicier emmascarat.

Lewis G. Wilson (1943)

Gairebé 80 anys separen el primer Batman, encarnat per Lewis G. Wilson, de l’actual de Robert Pattinson. Tot un món: la capa curta, el cinturó gruixut, les malles ajustades, el ratpenat brodat a mà al pit i les orelles punxegudes d’un vestit molt més que ‘vintage’. Heroi del serial ‘Batman’ de 1943.

Robert Lowery (1949)

Lowery va agafar el relleu de Lewis en el segon serial, ‘Batman and Robin’, realitzat el 1949. Amb una aparença i un vestit una mica més estilitzats, però conservant l’aire d’heroi arran de terra d’un relat policíac amb pinta de cine de gàngsters. Lowery es va fer un tip de protagonitzar serials i films de sèrie B.

Adam West (1965-1968)

És el Batman pop per antonomàsia, protagonista de la disfrutable sèrie dels 60, alhora tan kitsch, lúdica i marciana. No és estrany que en un episodi del 2016 de ‘The Big Bang theory’ els seus protagonistes es reuneixin amb West i li diguin que el consideren el millor Batman de la història.

Michael Keaton (1989-1992)

Tim Burton es va enfrontar amb els directius de Warner, que volien un actor més conegut per encarnar Batman en el film de 1989, coincidint amb el 50è aniversari de la seva creació. I el director va imposar Michael Keaton –protagonista de ‘Beetlejuice’–, que va funcionar bé a ‘Batman’ i ‘Batman torna’.

Val Kilmer (1995)

Quan Joel Schumacher va rellevar Burton, Bruce Wayne i Batman van adquirir el rostre de Val Kilmer, més dubitatiu del previst. No va connectar. Per sort, a ‘Batman forever’ el van envoltar malvats de considerable presència, l’Enigma encarnat per Jim Carrey i el Dues Cares incorporat per Tommy Lee Jones.

George Clooney (1997)

Clooney és un bon actor, però ha sigut un dels pitjors Batman. El seu treball a ‘Batman i Robin’ no té el costat fosc. La seva dupla amb Chris O’Donnell (Robin), un altre cop amb direcció de Schumacher, resulta ridícula. Els antagonistes, un cop més, van donar brillantor al film, sobretot la Poison Ivy d’Uma Thurman.

Christian Bale (2005-2012)

De la mà de Christopher Nolan en la seva trilogia sobre el Senyor de la Nit, el caos i l’anarquia, Christian Bale va compondre un turmentat Bruce Wayne i es va posar el cada cop més rígid vestit d’un Batman obsessiu, l’altra cara de la moneda de l’Espantaocells, el Joker i Bane, els seus rivals a les tres pel·lícules.

Will Arnet (2014-2017)

Va ser la veu de Batman en dues memorables pel·lícules d’animació, ‘La Lego pel·lícula’ (2014), amb un paper més secundari, i l’‘spin-off’ ‘Batman: la Lego pel·lícula’ (2017), en pla estel·lar: Batman és un superheroi i artista frustrat. A la segona, Zoë Kravitz ja va posar veu al personatge de Catwoman.

Ben Affleck (2016-2017)

Notícies relacionades

Els fans s’hi van acarnissar, però l’actuació d’Affleck, més afligit que tràgic, no és el més discutible dels dos films realitzats per Zack Snyder en què Batman forma part de l’Univers Estès DC: ‘Batman vs. Superman: L’alba de la Justícia’ (2016) i ‘Lliga de la Justícia’ (2017).

Robert Pattinson (2022-?)

Dur, inflexible, petri, sense expressar emocions, de veu profunda i moviments convulsos, infrangible. Així és el Batman encarnat per Robert Pattinson, un actor que, a més de modelar el seu cos a plaer, sembla haver entès a la perfecció el vessant més tempestuós i impenetrable del personatge.