Cine

Penélope Cruz i Javier Bardem, el matrimoni d’or que apunta als Oscars

La majoria de mitjans de Hollywood inclouen la parella a les travesses: ella pel seu paper a ‘Madres paralelas’ i ell pels seus treballs a ‘Ser los Ricardo’ i ‘El buen patrón’

Penélope Cruz i Javier Bardem, el matrimoni d’or que apunta als Oscars
3
Es llegeix en minuts

S’acaba el compte enrere perquè l’Acadèmia de Hollywood anunciï aquest dimarts els nominats als Oscars i els noms de Penélope Cruz i Javier Bardem sonen cada vegada amb més força per estar entre els candidats als prestigiosos guardons.

La majoria de mitjans de Hollywood inclouen la parella espanyola a les travesses, tot i que per treballs molt diferents: ‘Madres paralelas’ en el cas de Cruz i ‘Ser los Ricardo’ en el de Bardem, dues de les cintes que podrien aconseguir nominacions amb favorites com ‘Dune’, ‘Belfast’ i ‘El poder del perro’.

L’excel·lent acollida que ha tingut l’última pel·lícula de Pedro Almodóvar als Estats Units ha posat una altra vegada Cruz, la seva protagonista, entre les actrius més valorades de la temporada, juntament amb Lady Gaga (‘La casa Gucci’), Kristen Stewart (‘Spencer’) i Nicole Kidman (‘Ser ols Ricardo’). Seria la quarta nominació a l’Oscar per a l’espanyola, que el va guanyar el 2009 per ‘Vicky Cristina Barcelona’ i ja va aspirar al premi per un treball en espanyol amb ‘Volver’ (2007).

L’idioma no ha sigut una barrera perquè Cruz hagi rebut l’aplaudiment internacional. El seu paper, d’una mare soltera que vol obrir la fossa comuna en què van enterrar la seva família durant la Guerra Civil, l’ha portat a guanyar la copa Volpi del Festival de Venècia i el premi a la millor actriu segons l’Associació de Crítics de Los Angeles. Aquesta mateixa agrupació ha premiat ‘Madres paralelas’ amb el guardó a la millor banda sonora, composta per Alberto Iglesias, que també podria aconseguir una candidatura.

Per la seva banda, Pedro Almodóvar té més possibilitats de colar-se entre els nominats al millor guió original que a millor direcció, una categoria molt disputada que compta amb Steven Spielberg, Denis Villeneuve i Jane Campion com a grans favorits.

En el cas de Bardem, les seves opcions d’estar present als Oscars són dobles. La més factible és que aconsegueixi una candidatura per donar vida al comediant Desi Arnaz, un cubà que va protagonitzar amb l’actriu Lucille Ball una de les sèries més vistes de la història dels Estats Units, ‘Te quiero, Lucy’, que als anys 50 congregava la meitat dels televisors del país. La popularitat de la sèrie i l’ovació que ha rebut la seva companya de repartiment, Nicole Kidman, ajudarien l’espanyol a estar present en una llista de nominats que té com a predilectes Benedict Cumberbatch (‘El poder del perro’) i Will Smith (’El método Williams’).

Un altre escenari més remot veuria Bardem fent campanya per l’Oscar a la millor pel·lícula internacional si ‘El buen patrón’, film espanyol que protagonitza, aconsegueix estar entre les cinc candidates. Malgrat que la cinta de Fernando León de Aranoa va superar el primer tall i és una de les quinze semifinalistes, té molt difícil passar a la final.

Tampoc ho tindran fàcil les altres dues opcions en espanyol, ‘Noche de fuego’ (Mèxic) i ‘Plaza Catedral’ (Panamà), contra obres mimades per la crítica com la italiana ‘Fue la mano de Dios’, la noruega ‘La peor persona del mundo’ i la japonesa ‘Drive my car’.

Apostes segures

Com a novetat, aquest any els Oscars anunciaran una llista fixa de deu cintes candidates a millor pel·lícula, en lloc de la quantitat variable de les últimes edicions. Atenent les seleccions d’altres premis, la comèdia amable ‘Licorice Pizza’, el drama-‘western’ ‘El poder del perro’, l’autobiogràfica ‘Belfast’ i la de ciència-ficció minimalista ‘Dune’ són les grans apostes d’aquest any, excepte alguna sorpresa.

Notícies relacionades

La franquícia Marvel podria beneficiar-se de l’augment de candidates i veure ‘Spider-Man: No way home’ (la pel·lícula més taquillera de l’any) entre les nominades, tot i que haurà de convèncer una Acadèmia reticent als superherois i més inclinada a musicals històrics, com la nova ‘West Side Story’, o a la quota ‘indie’ que lidera ‘CODA’.

L’anunci dels nominats començarà les 14.00 hores en horari peninsular espanyol.