CRÍTICA DE LLIBRES
Crítica de ‘Spanish Beauty’ d’Esther García Llovet: una oda a la capital de tot allò cutre.
L’autora malaguenya canvia els carrers de Madrid per la sorra de la Costa Blanca.

Michela McKay té un fort accent de l’est de Londres, un ‘cockney’ impossible de pronunciar si no has nascut allà. Viu en un apartament abandonat preparat amb mobles barats de pi, vigila carreres il·legals de motos d’aigua, i està decidida a robar-li a un rus l’encenedor dels bessons Kray, els mafiosos més temuts del crim organitzat londinenc durant els anys cinquanta i seixanta.
Si a les seves novel·les de la ‘Trilogía instantánea’ Esther García Llovet ens portava a recórrer els racons més oblidats de Madrid, a ‘Spanish Beauty’ ens trasllada al Benidorm més castís i cutre. Casinos amb palmeres de neó, estèreos de plàstic que reprodueixen cançons de C. Tangana, xancletes amb mitjons de tennis, olor de fregit i d’oli bronzejador. Una ciutat que mai dorm i on tots semblen disposar de tot el temps del món per poder perdre’l a plaer.
Amb un estil que ens recorda més ‘Mamut’ que les seves últimes obres, Llovet construeix una història fosca sobre soledat i redempció. A través de continus ‘flashbacks’ i canvis d’escenari recorrerem la vida de Michela a gruixudes pinzellades, rememorant moments que l’han convertit en la dona que és avui dia. Estem davant una policia nacional corrupta amb aire de xèrif de western, però amb bermudes de bananes en lloc d’esperons. El millor: el senzill —que no simple— del llenguatge de Llovet gràcies al qual aconsegueix dibuixar «un cel color lluç bullit» o uns «núvols disposats rars com faltes d’ortografia». Una prosa per assaborir amb calma que encobreix una complexitat mil·limetrada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?