Premis cinematogràfics

Arriben els Globus d’Or més irrellevants

  • Sense estrelles ni càmeres ni premsa, els qüestionats guardons perden sentit

Arriben els Globus d’Or més irrellevants
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Habitualment, per a aquestes dates, els nominats als Globus d’Or, aquest any liderats en cine per ‘El poder del perro’ i ‘Belfast’ i per ‘Succesion’ en televisió, haurien destacat en els seus cartells promocionals les seves candidatures als premis que des de fa 79 anys atorga l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA, per les seves sigles en anglès). Encara que les eleccions del grup sovint hagin sigut qüestionables i qüestionades, no en va els acompanyava l’expressió «avantsala dels Oscar».

En un any com aquest detaquilla anorèctica per a treballs que sobre el paper haurien d’haver tingut més èxit, com el ‘West Side Story’ de Steven Spielberg, l’alfombra vermella, la distesa festa regada de xampany, l’audiència de televisió –que, excepte per la pandèmia, des de 2013 s’ha mogut entre 18 i 20 milions d’espectadors– i les estatuetes haurien pogut donar aquest impuls que tan bé va per portar gent als cines, sinó també per guanyar ‘momentum’ per a la cita amb l’Acadèmia de Hollywood.

En aquesta edició, en canvi, els nominats es mantenen a més distància dels Globus d’Or que un immunocompromès no vacunat que tus sense mascareta. Després de l’escàndol provocat per l’‘exposé’ que l’any passat va fer ‘Los Angeles Times’ sobre la falta de diversitat i d’ètica del grup, al qual després es van sumar les revelacions de ‘The New York Times’ sobre els seus tripijocs monetaris, van arribar l’abandonament de la cadena NBC de la retransmissió televisiva i un buit absolut per part de la indústria. I aquest diumenge hi ha Globus, però gairebé és com si no n’hi hagués.

«Esdeveniment privat»

No hi haurà gala. No hi haurà premsa acreditada. No hi haurà ni tan sols un streaming d’aquesta entrega d’uns premis que cap estrella anirà a presentar ni a recollir en un saló del Beverly Hilton, on la HFPA celebrarà el que ha qualificat d’«esdeveniment privat», que se centrarà a destacar les seves tasques filantròpiques i on seran els receptors de les beques els que anunciaran els guanyadors.

Qui estigui interessat en saber si l’elegit ha sigut, per exemple, Javier Bardem pel seu treball a ‘Being the Ricardos’ o Alberto Iglesias per la banda sonora de ‘Madres paralelas’, el treball de Pedro Almodóvar també nominat en la categoria de pel·lícula de parla no anglesa, haurà d’estar atent a les actualitzacions que ha anunciat l’organització a la web dels Globus i a les seves xarxes socials.

Notícies relacionades

 «Si Hollywood no reconeix aquests premis de cap manera, ¿quin sentit poden tenir? No crec que gaire, li deia a AFP Marc Malkin, responsable de cultura i esdeveniments a ‘Variety’, una de les publicacions clau de la indústria.

El miratge

L’únic consol per als Globus, si n’hi ha, arriba de la desgràcia aliena. Amb la variant òmicron del coronavirus, que ha fet estralls en contagis, s’han posposat fins a nou avís els Critic’s Choice Awards, que estaven previstos per a aquest diumenge, sí que s’havien de retransmetre per televisió, tenien estrelles i veien l’oportunitat d’aprofitar per guanyar una mica de popularitat a llarg termini gràcies al ‘blackout’ dels Globus. I es produeix el miratge que aquesta irrellevant edició els premis de l’HFPA és només una víctima més de virus, com ho han sigut el festival de Palm Springs, la festa anual a Los Angeles de l’American Film Institute, els Governors Awards de l’Acadèmia, l’entrega de premis de la prestigiosa National Board of Review i la part presencial del festival de Sundance i els Grammy.

Temes:

Globus d'or