Estrena de teatre

‘Potser somiar’ explora amb humor la relació entre vius i morts

  • Sergi Belbel tradueix al català la comèdia onírica d’Antonio Tabares, que dirigeix Roc Esquius.

  • El muntatge s’estrena al Versus Glòries amb pràcticament el mateix equip responsable de l’aplaudit ‘Angle mort’.

‘Potser somiar’ explora amb humor la relació entre vius i morts

Jofre Blesa

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La vida i la mort, aquesta frontera difusa entre els mons dels esperits i dels éssers vius, recala al Versus Glòries amb ‘Potser somiar’, primera traducció i adaptació al català de l’obra ‘Potser somiar’, d’Antonio Tabares (Santa Cruz de La Palma, 1973), realitzada per Sergi Belbel (Terrassa, 1963). L’autor i director ja havia muntat al Teatro de la Abadía de Madrid dos obres de l’autor canari –’La punta del iceberg’ i ‘Una hora en la vida de Stefan Zweig’– ha optat per traduir-lo per a la seva estrena al Versus Glòries. «Igual que vam traduir Shakespeare per a mi és normal traduir Tabares, al qual considero l’autor espanyol viu més gran», ha declarat Belbel. «I que em perdoni Juan Mayorga, que també m’agrada molt i és membre de la Reial Acadèmia Espanyola. He llegit tot el que escriu Tabares, fins i tot els seus drames històrics ambientats a les Canàries perquè m’apassiona, em fa vibrar», afegeix. Tot un elogi venint de Belbel, recentment premiat amb la seva primera novel·la ‘Morir-ne disset’ a la Nit de Santa Llúcia i primer dramaturg català de qui la Comédie Française va muntar una obra (‘Després de la pluja’). «La manera d’utilitzar un vocabulari literari però alhora fer un teatre popular, com el de Shakespeare, amb aquesta gran capacitat de comunicació amb el públic fan de Tabares un autor del qual sempre aprenc».

A l’obra hi ha humor i tendresa. La seva protagonista és l’Imma, una noia de 35 anys que després de morir en una operació a cor obert s’apareix en somnis a aquelles persones que la necessiten. Per a Belbel és «una petita joia que arriba al cor». Li hauria agradat dirigir-la però els seus compromisos l’han obligat a deixar aquesta tasca en mans de Roc Esquius amb el qual ja va treballar en l’aplaudit ‘Angle mort’, el gran èxit del Versus Glòries. Dos dels actors d’aquell muntatge, Ramon Godino, Rafaela Rivas, protagonitzen aquest nou repte interpretatiu juntament amb Antonio del Valle. «Si morís ara seria feliç, la meva percepció de la vida i la mort ha canviat gràcies a aquesta obra», ha dit Rivas, encantada d’encarnar l’esperit que s’apareix a la resta de personatges.

Humor blanc

Notícies relacionades

‘Potser somiar’ és una comèdia blanca i amable la protagonista de la qual descobreix una manera diferent de connectar amb les persones que ha conegut en vida. El món dels somnis adquireix una nova dimensió. «Vaig escriure la peça fa uns 15 anys per plasmar la meva rebel·lia davant la mort quan aquesta arriba sense donar temps a acomiadar-te dels teus, a resoldre conflictes pendents», ha explicat Tabares aquest dimecres a Barcelona, on ha arribat amb moltes ganes d’acudir a la seva estrena aquella mateixa nit.

Endinsar-se en el món dels somnis li permet explorar la relació entre el que és material, el pensament i la memòria. «Els somnis són molt importants. Hi ha coses que no es verbalitzen, que només s’experimenten en un altre pla, com els vincles que mantenim amb els éssers que ja no hi són». Per a l’autor, després de la pandèmia, aquesta peça cobra nous significats. «En realitat tot en la nostra vida ha adquirit un sentit diferent després d’aquesta crisi provocada per la pandèmia». Malgrat tractar un tema tan dur com la mort, ‘Potser somiar’ és lluminosa. Transmet esperança. «La gent surt reconfortada perquè mostra la mort d’una altra manera», ha afirmat Tabares. «Cal mirar la mort com una cosa natural. Ni és un càstig ni cal témer-la».

‘Potser somiar’

Autor:  Antonio Tabares

Traducció i dramatúrgia:  Sergi Belbel

Direcció:  Roc Esquius

Intèrprets:  Ramon Godino, Rafaela Rivas, Antonio del Valle

Teatre:  Versus Glòries

Funcions:  Fins al 6 de febrer

Preus:  Des de 12 euros