De Cracòvia a Varsòvia

Una ruta nadalenca per Polònia: moltes tradicions, màgia i mercats

A les dues ciutats poloneses, que compten amb una gran història, es viu el Nadal de manera molt especial

La cultura, les seves tradicions i la gastronomia converteixen aquesta destinació en una experiència única

El mercat de Nadal de Cracòvia és un dels més bonics d’Europa

3
Es llegeix en minuts

A Polònia, el Nadal es viu d’una de les maneres més especials d’Europa. El ‘Boże Narodzenie’, traduït literalment com «el naixement de Déu» o Nadal, se celebra de manera intensa a les llars i els carrers polonesos. Les tradicions, els menjars típics, les nadales i una decoració brillant inunden el dia a dia a Polònia des de l’advent i fins a l’últim dia de les festes nadalenques.

Cracòvia i Varsòvia són dues destinacions que val la pena visitar per Nadal. A l’advent, les dues urbs s’omplen de màgia, tradicions úniques i mercats nadalencs. Les dues ciutats, a més, compten amb una gran història i són una destinació perfecta per conèixer Polònia, les seves tradicions, la cultura i la gastronomia.

¿Esteu pensant a viatjar a alguna destinació per viure les festes nadalenques? Prepareu abric i moltes ganes de caminar.

Visitar Cracòvia per Nadal

Visitar Cracòvia per NadalCracòvia, antiga capital de Polònia, compta amb un centre històric que està inscrit en el Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i té llocs tan emblemàtics com el barri jueu de Kaziemierz o el turó de Wavel.

La plaça del Mercat és el punt de reunió dels ciutadans i turistes i sempre està animada. Aquí sona cada hora el toc de trompeta, una antiga tradició d’aquesta ciutat. A l’advent, la plaça medieval més espaiosa d’Europa acull un esplèndid mercat ambulant on es poden comprar ornaments com les típiques boles de Nadal. Cal destacar que Polònia és un dels productors més grans d’aquestes delicades peces de decoració que s’elaboren de manera artesana.

Al mercat nadalenc també és recomanable degustar especialitats locals com l’‘obwarzanek’, una rosquilla de pa molt saborosa, salsitxes rostides, garrons i un desitjable vi calent. Més enllà del centre de Cracòvia hi ha llocs molt interessants com el Jardí de Llums del Parc dels Pilots Polonesos, un espai que acull un ‘food market’ on continuar degustant especialitats locals.

Museus i gastronomia a Cracòvia

Museus i gastronomia a CracòviaA Cracòvia hi ha diversos museus molt interessants. En destaquen dos: el Czartoryski, on es troba una peça de gran valor, la Dama amb un ermini de Leonardo da Vinci, i l’impressionant Museu de Vitralls, que també és un taller que compta amb una història de més de 100 anys.

La gastronomia a Cracòvia és excel·lent i no és estrany que fos Capital Europea de la Cultura Gastronòmica l’any 2019. En un menú no poden faltar les sopes o els ‘pierogis’, unes delicioses empanadilles que harmonitzen a la perfecció amb els vins polonesos. Un àpat a Cracòvia es remata, a més, amb un saborós pastís. Cal destacar que Cracòvia és un bon lloc per menjar un excel·lent menú gastronòmic a un preu molt assequible.

Varsòvia per Nadal

Varsòvia per NadalDes de Cracòvia la millor manera d’anar a Varsòvia és amb tren ràpid, que tarda unes tres hores aproximadament. La capital de Polònia destaca pel seu nucli antic, l’ànima d’aquesta urbs, declarat també com a Patrimoni de la Humanitat. Com a particularitat, va ser reconstruït completament després de la seva destrucció durant la Segona Guerra Mundial. El castell o la columna de Segimon III són alguns dels seus monuments més destacats.

Varsòvia també és meravellosa per Nadal. La il·luminació dels carrers és excepcional, sobretot la de l’anomenada Ruta Reial, que unia les tres residències dels monarques polonesos. Un altre lloc que no s’ha de perdre durant l’advent és el Jardí de Llums del Jardí Reial de Wilanow. Un espai molt recomanable és el Museu de la Història dels Jueus Polonesos - Polin. Aquest lloc representa mil anys de convivència entre civilitzacions en terres poloneses. 

En una escapada al barri de Praga, ubicat a l’altra vora del riu Vístula, es troba el Centrum Praskie Koneser. Està situat en una antiga destil·leria de vodka i compta amb bars, galeries d’art i un museu dedicat, precisament, a aquest espirituós. Varsòvia fa referències a Chopin en diversos emplaçaments. Alguns racons d’aquesta urbs acullen concerts d’aquest músic, a més d’un museu.

Finalment, als restaurants de Varsòvia continuarem degustant les millors especialitats poloneses, maridades amb la seva cervesa. Igual com a Cracòvia, a la capital polonesa hi ha moltes opcions per a tots els gustos i butxaques. Per aquesta raó i molts d’altres, Polònia és un país que rep tota mena de turistes amb els braços oberts.