Excavació

Una missió espanyola descobreix dues tombes de l’última dinastia nativa d’Egipte

  • També s’han trobat làmines d’or en forma de llengua en una de les sepultures del jaciment situat al sud del país

Una missió espanyola descobreix dues tombes de l’última dinastia nativa d’Egipte

UB

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una missió espanyola-egípcia ha trobat dues tombes de la Dinastia XXVI, l’última nadiua que va governar l’Antic Egipte, i en la qual s’han trobat làmines d’or en forma de llengua en restes d’una de les sepultures del jaciment situat al sud d’Egipte, ha informat el Ministeri d’Antiguitats egipci.

El secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte, Mustafa Waziri, afirma en un comunicat fet públic aquest diumenge que la missió encapçalada per la Universitat de Barcelona (UB), que excava a l’antiga ciutat d’Oxirrinco, un dels jaciments més grans d’Egipte ubicat a la província de Minia, ha trobat en una de les tombes «restes de dos desconeguts» amb una làmina d’or en forma de llengua als rostres.

Aquestes làmines d’or en forma de llengua es col·locaven a la llengua del difunt durant el ritual funerari per assegurar que pogués parlar a l’altre món davant el déu Osiris, encarregat de jutjar els morts.

En una de les sepultures s’ha trobat una tomba de pedra calcària amb una coberta que s’ha dissenyat a partir d’una dona, mentre que a l’altra, que havia estat totalment tancada des que va ser segellada, conté en una de pedra calcària ben conservada amb vasos canopis, a més de 402 estatuetes ushabti, artefactes de petita dimensió que acompanyaven el difunt i havien de servir com els seus súbdits en el més enllà, apunta la nota.

Maite Mascort, que lidera la missió al costat d’Esther Pons, ha explicat que la segona tomba «estava completament tancada i la missió la va obrir per primera vegada durant les excavacions».

Les tombes trobades daten de la Dinastia XXVI o època Saïta (624-525 aC), l’última dinastia que va governar l’Antic Egipte abans de la conquesta persa.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Director General d’Antiguitats d’Egipte Central, Yamal al Samastawi, ha explicat que la missió espanyola ha estat treballant en l’àrea arqueològica de Bahnasa durant gairebé trenta anys, en els quals ha trobat moltes tombes que daten de les èpoques saïta, grecoromana i copta.

L’antiga ciutat egípcia d’Oxirrinco és considerada un dels llocs arqueològics més importants de l’Egiptologia per la seva riquesa en els artefactes trobats així com els milers de papirs desenterrats, que encara es continuen estudiant.