Impuls a la vinyeta en català

Editorial, premi i nova llibreria: triple aposta de la Finestres pel còmic

  • El propietari del local del carrer de Diputació dona un reconeixement a la vinyeta en català estrenant un segell que publicarà 10 títols a l’any i convocant un guardó dotat amb 25.000 euros per a obres de nova creació

Editorial, premi i nova llibreria: triple aposta de la Finestres pel còmic
2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una forta i decidida aposta pel còmic adult en català, i reconeixement a una de les assignatures pendents del món de la historieta, és la que s’ha anunciat aquest dimecres: la creació d’una nova editorial que publicarà 10 títols a l’any i d’un premi a projectes de nova creació, dotat amb 25.000 euros a compte dels drets d’autor. Tots dos, editorial i premi, amb el nom de lallibrería Finestres del carrer de Diputació de Barcelona i beneïts, per la tasca de mecenatge del seu propietari, Sergi Ferrer-Salat, que continua obrint «finestres a la cultura».

La Finestres, a més, està ultimant les obres per inaugurar a principis de febrer del 2022 el ja anunciat desdoblament a un altre local, de 215 metres quadrats, just al davant, a la modernista Casa Garriga i Nogués, on concentraran i potenciaran l’oferta de còmic, art, fotografia, cine, música, disseny i moda, amb unes 13.000 referències.

Dues estrenes de premi

Els dos primers títols, d’edicions molt cuidades, de l’editorial Finestres no es demoraran: arribaran a les llibreries el pròxim 17 de novembre. Un és ‘L’accident de caça’, historia entre el ‘true crime’ i el drama carcerari, sobre la relació entre un pare i un fill, obra dels nord-americans Landis Blair i DavidL. Carlson (Millor Obra al festival d’Angulema 2021). El segon és l’edició integral d’‘Intrèpides’ (guanyadora d’un Eisner el 2019), on la francesa Pénélope Bagieu reivindica «en petites biografies dones que no es van conformar amb el que els oferia el destí i van aconseguir el que es van proposar», explica l’editora Montserrat Terrones, que compaginarà aquest projecte amb la seva pròpia editorial, Garbuix Books, creada fa escassos mesos, centrada en assaig i novel·la gràfica de no ficció en castellà.

Per ara la Finestres publicarà traduccions al català de novetats i d’obres de referència, sempre còmic d’autor, però a dos anys vista preveuen ja editar còmics de producció pròpia amb què començaran a treballar ara.

Notícies relacionades

El premi Finestres de còmic en català, al qual es podran presentar projectes originals (les bases es poden consultar a la web), té una dotació –de 25.000 euros– equiparable a la dels seus altres guardons de narrativa i assaig en català i castellà i beques, que a l’abril atorgaven la seva primera edició, destaca Àurea Juan Perelló, una de les responsables de la llibreria, com a prova de la voluntat de fomentar i normalitzar el còmic adult en llengua catalana. El jurat estarà format per Terrones juntament amb els premis nacionals Paco Roca i Ana Penyas i els experts i divulgadors Jaume Vilarrubí i Mery Cuesta.

«Existeix un lector de còmic en castellà que no ho farà en català si no té oferta i busquem omplir aquest buit del mercat», opina Terrones. A més, assenyala, el sector ha detectat en els últims anys una petita eclosió de segells. Els més recents, la col·lecció Doble tinta de Pagès Editors (amb ‘8 hores’, de Pepe Gálvez i Alfonso López, i la versió de ‘Cavalls salvatges’, novel·la de Jordi Cussà, per Kap) i l’aposta d’Extinció Edicions, amb la revista ‘Forn de Calç’.