Còmic japonès ‘made in Spain’

Kenny Ruiz, l’autor espanyol que ha arribat a l’Olimp del manga

  • L’autor de ‘Dos espadas’ treballa en una sèrie llarga per a la prestigiosa revista nipona ‘Bessatsu Champion’ reunint i reinventant els personatges del reverenciat Osamu Tezuka, el Déu del manga

  • El dibuixant torna a la capital catalana, on va estudiar a l’Escola Joso, per participar com a convidat en el Manga Barcelona, que obre aquest divendres les seves portes a Fira Montjuïc

Kenny Ruiz, l’autor espanyol que ha arribat a l’Olimp del manga

JOSÉ LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa mitja vida que Kenny Ruiz s’aplica a fons amb els llàpissos després de seguir el consell del seu germà gran, Raúl, grafiter professional, que, cansat que quan era petit li demanés que li dibuixés ‘Bola de drac’ i ‘Los caballeros del Zodiaco’ el va animar a fer-ho ell mateix, tot i que al principi li sortís malament. Aquest alacantí de naixement i ànima granadina va començar als 20 anys, estudiant i després fent classes a l’Escola Joso, de Barcelona, i avui és un dels ‘mangakes’ de referència en el panorama nacional, que, a més, ha aconseguit clavar una pica al difícil i exclusiu mercat del Japó, on són comptats els autors estrangers que ho aconsegueixen, entre ells el seu company de generació, el madrileny Ken Niimura. En breus línies, ell mateix revelarà com, però resumint molt: està dibuixant una sèrie amb els personatges d’Osamu Tezuka, reverenciat com el Déu del manga. Kenny Ruiz és una de les estrelles d’aquest Manga Barcelona, on participa en xerrades i firmes de Planeta Cómic i on és un vell conegut: va firmar el cartell del 2019 i va guanyar el 2011 un premi gràcies a ‘Dos espadas’, una de les seves obres més populars i la seva entrada al manga després de foguejar-se en el còmic europeu i americà i fins i tot a Disney. 

Em van demanar ‘Los Vengadores de Tezuka’ i vaig crear l’‘Star Wars de Tezuka’

Kenny Ruiz

«Tezuka va crear centenars de personatges i l’empresa que gestiona els seus drets d’autor, Tezuka Productions, va tenir la idea fa dos anys que altres autors japonesos els reinventessin. Llavors, Frédéric Toutlemonde [editor francès] va lluitar perquè en el projecte hi hagués convidats autors europeus o americans», narra a aquest diari Ruiz abans de viatjar a Barcelona per al saló. D’aquí va néixer al Japó la revista ‘TezuComi’. «I em van donar una història curta. Jo vaig demanar ‘La leyenda de Son Goku’, el personatge de la mitologia xinesa que va inspirar ‘Bola de drac’, que va ser l’origen de la meva passió pel manga».

I va funcionar tan bé que els japonesos li van llançar un altre repte: «Fer el que van anomenar ‘Los vengadores de Tezuka’, una història unint personatges variats de Tezuka de diferents èpoques i gèneres, des de samurais i robots passant per nens. I vaig crear el Team Phoenix, en clau de ciència-ficció, donant-los en canvi un ‘Star Wars’ de Tezuka». De nou va funcionar tan bé que li van proposar convertir-lo en sèrie mensual. «I això és l’excepcional, que em van posar en una posició privilegiada, al mateix ritme que els autors japonesos i publicant-la a la potent revista ‘Bessatsu Champion’», diu el dibuixant.  

La mà de Kenny Ruiz, dibuixant a l’ordinador, aquest dijous al seu estudi de Madrid.

/ JOSÉ LUIS ROCA

A diferència d’un altre dels referents espanyols, Ken Niimura, o d’Eduard Balust, que també han aconseguit treballar per a editorials japoneses però traslladant-se al país del sol naixent i parlant japonès, Ruiz ho fa amb traductor i des de Madrid.    

De ‘TezuComi’, Planeta Cómic ha publicat dos volums (en sortirà un tercer el 2022) amb una selecció de relats, entre els quals el de Ruiz –‘Boku no Songoku’–, però també d’altres espanyols de primera línia que han adoptat els codis manga/Tezuka com ara Ken Niimura, Juan Díaz Canales, Víctor Santos, Belén Ortega i David Lafuente i portades inèdites de Paco Roca, Miguelanxo Prado i Jaime Martín.   

També és Ruiz un dels veterans que publica a la revista ‘Planeta Manga’ junt amb joves promeses, una publicació trimestral amb historietes d’autors espanyols de manga impulsada fa dos anys per David Hernando, director editorial de Planeta Cómic (i que sembla haver creat escola: s’acaba de llançar en aquesta línia la revista ‘Kame kame’). A les pàgines de ‘Planeta Manga’ despunten, entre d’altres, noms com ara Ana C. Sánchez, Luis Montes, Blanca Mira, Laia López i Sergio Hernández i Toni Caballero.

El dibuixant espanyol Kenny Ruiz, aquest dijous al seu estudi de Madrid, a punt de viatjar a la capital catalana per participar en el Manga Barcelona.

/ JOSÉ LUIS ROCA

Notícies relacionades

«Allà veus que hi ha molt talent i molt interès a publicar en estil manga tot i que molts siguem camaleònics i com a lectors tenim influències molt eclèctiques», explica Ruiz, autor de ‘Telémaco. En busca de Ulises’ i ‘El cazador de rayos’. «El manga parla de les emocions, es preocupa més de veure com viuen els personatges els fets que d’explicar el que passa. A mi també m’agradaven els superherois, però no sabia el que sentien els X-Men, només el que els passava. Amb ‘Los caballeros del Zodiaco’, en canvi, sí. Els autors busquen que els lectors s’emocionin i sentin coses».  

Sentiments dels adolescents

Ruiz també destaca el perfil «apassionat i superfidel» del públic del manga, «sensacions que es respiren a l’ambient del Manga Barcelona». «Si expliques una bona història al lector espanyol li és igual que no siguis un autor japonès», afegeix qui destaca com la indústria nipona sap captar els adolescents, «una edat amb sentiments confusos, amb temes diversos, com l’afany de superació, els dubtes, la tristesa, la passió per l’esport, la por del fracàs... Hi ha un manga per a cada estat emocional».

Els personatges de Tezuka-Kenny Ruiz

Entre els personatges de Tezuka que Kenny Ruiz ha portat al seu Team Phoenix són, entre d’altres, la princesa cavaller, Kimba el lleó blanc, i el doctor Black Jack. «La princesa cavaller es fa passar per home a l’Edat Mitjana per la llei sàlica. Jo volia una protagonista elegant però alhora dura i agressiva. A Kimba el converteixo en un animal humanitzat, fort i valerós». «Tezuka tenia un talent al·lucinant per fer coses icòniques amb pocs traços. Jo no volia casar-me amb cap dels seus personatges i he anat fent un joc de contrapesos entre ells. Ell tenia el cap ple d’històries i llegir-lo provoca un tsunami d’idees per relacionar-los», explica. 

Al costat d’ells, Ruiz va crear un personatge original seu, Fire. «Ella és el cor, la cola que uneix els altres, els acompanya i tradueix la meva admiració i amor als personatges de Tezuka». Tot això, amb samurais, mags, caçarecompenses i naus espacials. Sí, «rotllo ‘Star Wars’, una estètica que estimo amb bogeria».