La mort de Hutchins

Fortes sospites que en el rodatge de Baldwin hi havia pràctiques de tir lúdiques en els descansos

  • ‘The Wrap’ i ‘TMZ’ han informat que membres de l’equip de ‘Rust’ van utilitzar les armes com a passatemps

  • La policia ha trobat munició escampada i també casquets al ranxo Bonanza Creek

Fortes sospites que en el rodatge de Baldwin hi havia pràctiques de tir lúdiques en els descansos

Dave Halls,twitter

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Una tesi comença a cobrar força per explicar com va poder succeir dijous passat l’accident fatal en el rodatge a Nou Mèxic de ‘Rust’ en què va morir per un tret fortuït realitzat per Alec Baldwin la directora de fotografia Halyna Hutchins: que en els descansos d’aquest rodatge integrants de l’equip tècnic van realitzar com a passatemps pràctiques de tir amb les armes que s’utilitzaven en la filmació. Així ho va publicar el cap de setmana la web TMZ i dilluns la publicació ‘online’ especialitzada en cine The Wrap, citant en els dos casos fonts anònimes de l’equip de la pel·lícula.

El passatemps, que en anglès es denomina ‘plinking’, no és infreqüent en alguns rodatges, segons va explicar dilluns a la CNN Sharon Waxman, fundadora i consellera delegada de ‘The Wrap’. «De vegades van a àrees rurals i disparen a llaunes de cervesa, amb munició real. I hem sabut que això va passar el matí del dia en què van matar Hutchins», va dir Waxman a la cadena.

Bales soltes i casquets

La teoria quadra també amb informació que ofereix un inventari realitzat per les autoritats de material recollit al ranxo Bonanza Creek després d’executar allà una ordre de registre. Entre els 29 objectes confiscats hi ha tres revòlvers negres i dues caixes de munició, però el llistat presentat davant un tribunal al comtat de Santa Fe informa també que es va trobar munició en una ronyonera i solta en safates. Es van localitzar, a més, almenys nou casquets.

Tot i que la documentació oficial no especifica de quin tipus de munició es tractava –si de bales reals, de fogueig, d’entrenament o de diversos tipus–, el veterà armer Mike Tristano va dir a ‘The New York Times’ que «el fet que hi hagués munició escampada i casquets planteja preguntes sobre l’organització del departament d’armes».

Notícies relacionades

La possibilitat que hi hagués pràctiques de tret lúdiques en els descansos del rodatge podria explicar com va acabar carregada l’arma que es va entregar a Baldwin i de la qual va sortir el tret fatal, però assenyalaria encara més clarament a les violacions dels protocols de seguretat en el rodatge del ‘western’ de baix pressupost, on ja hi havia hagut abans de l’accident mortal de dijous passat almenys dos incidents de descàrregues accidentals de les armes.

Halls, acomiadat el 2019 d’un altre rodatge

Tot i que bona part dels focus d’aquestes possibles irregularitats es torna cap a Hannah Gutiérrez, la jove armera de 24 anys per a qui ‘Rust’ era només el seu segon llargmetratge, l’escrutini més intens està enfocat cap a Dave Halls, l’assistent de direcció que va entregar el revòlver a Baldwin i li va dir «cold gun», la frase que en l’argot cinematogràfic indica que l’arma està descarregada, i que està assenyalat per la seva laxitud en rodatges anteriors amb les normes de seguretat. Dilluns es va saber que el 2019 Halls va ser acomiadat del rodatge de la pel·lícula ‘Freedom’s Path’ precisament després que es disparés inesperadament una arma de foc, un incident en el qual un tècnic de so va patir una lesió lleu interna a l’oïda.