Remuntada postpandèmica

Fira Mediterrània potencia la mirada jove a la cultura d’arrel

La mostra de Manresa afronta una 24a edició presencial al 100%, amb 67 espectacles i posant el focus en l’actitud «desacomplexada» dels nous creadors cap al bagatge tradicional

Fira Mediterrània potencia la mirada jove a la cultura d’arrel
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Manresa dissipa la boira pandèmica amb una 24a edició, a partir d’aquest dijous i fins diumenge, en la qual recupera el pols després del sotrac del 2020: un programa de 67 propostes, totes presencials, de les quals 43 corresponen a estrenes. Xifres semblants a les de dos anys enrere, que realcen de nou la Fira Mediterrània com a aparador de la cultura popular i les músiques d’arrel. Aquest any, amb la vista posada en els joves creadors i en la seva renovada mirada cap als materials d’origen tradicional.

A aquesta actitud juvenil, «cada vegada més desacomplexada i lliure, i amb menys prejudicis», es referia dies enrere el seu director artístic, Jordi Fosas, en la presentació de la Fira, quan va destacar que «avui és cada vegada més habitual que artistes absolutament contemporanis prenguin com a material creatiu l’arrel i la cultura popular». Allà se situa ‘Trencadís’, l’espectacle inaugural, aquest dijous al teatre Kursaal, a càrrec de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), amb peces compostes pel seu director, Dani López, i amb la veu convidada d’Anna Ferrer. L’obra fon el cançoner transmès per tradició oral al Pirineu, recollit per Artur Blasco, amb textos d’autors com Josep Pedrals, Enric Casasses o Juana Dolores.

De Guinea a la cobla

Notícies relacionades

En aquesta Fira s’estrenaran propostes de creadors de l’escena catalana com el duo vocal Tarta Relena, que destaparà el seu nou àlbum, ‘Fiat lux’, aquest divendres al Kursaal. Aquest teatre acollirà també creadors com Mambo Project, Xavi Sarrià (ex-Obrint Pas) o Glòria Ribera. Al Teatre Conservatori, presentacions de Celeste Alías (homenatjant Chavela Vargas) i Ullsclucs, i la fusió guineanocatalana de Nakany Kanté amb So de Cobla. L’entesa formada per Elvira Prado-Fabregat, Carles Viarnès, Míriam Encinas-Laffite i Laia Fortià s’endinsarà en l’imaginari de Victor Català en un espectacle immersiu a la Capella del Rapte, i Roba Estesa exhibirà el seu ‘Roba permanent’ a la sala Stroika, que també acollirà la francoxilena Ana Tijoux. Aquesta parcel·la internacional s’anota presències com Marina Satti, cantant grecosudanesa, i el francomarroquí Walead Ben Selim. Més enllà de la música, propostes com l’espectacle de dansa de Cesc Gelabert i Israel Galván, Soliloquios, al Museu de la Tècnica.

La mirada juvenil a la cultura d’arrel és l’objecte del documental ‘Arrel’, dirigit per Ester Plana i Quim Rutllant, que es presenta en el marc de la Fira. Més enllà dels concerts, la mostra reserva l’habitual àrea professional, al Pati del Casino, que atraurà institucions i programadors. Àgora comercial d’una edició el pòrtic de la qual el va posar, diumenge passat, l’homenatge a Jordi Fàbregas, el carismàtic impulsor i director del Centre Artesà Tradicionàrius, mort als 69 anys el gener passat.