Les veus del futur

El Concurs de Cant Montserrat Caballé es realitza per primera vegada al Liceu

  • El certamen torna a la vida després de sis anys amb un rècord d’assistència: 341 d’inscrits de 58 països diferents

  • El públic pot seguir de prop les eliminatòries i descobrir nous talents de la lírica a la final que el Gran Teatre acollirà el pròxim dia 22

El Concurs de Cant Montserrat Caballé es realitza per primera vegada al Liceu
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Després de sis anys sense realitzar-se, el Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé torna a la vida a partir d’aquest diumenge. Per primera vegada el certamen es realitza a Barcelona i la final el dia 22 tindrà lloc a l’estimat escenari del Liceu on l’enyorada diva –morta el 6 d’octubre del 2018– va triomfar amb títols com a ‘Norma’ i ‘Salomé’, entre d’altres.

El concurs que estava previst a Liceu el 2020 i que la pandèmia va obligar a cancel·lar compta amb 341 d’inscrits de 58 països diferents. «Aquest èxit de convocatòria és un rècord. Demostra com es continua recordant Montserrat Caballé al món», ha assenyalat Montserrat Caballé Claus, neboda de la cantant. El primer premi consisteix en 15.000 euros, el segon en 6.000 euros i el tercer en 3.000 euros. Més enllà dels premis en metàl·lic, tant el Liceu com el Festival de Peralada oferiran premis especials en forma de contractes per participar en alguna de les seves produccions en pròximes temporades.

El certamen, que compta amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, realitzarà les primeres proves classificatòries, del 17 al 20 d’aquest mes a CaixaForum. El Foyer del Liceu acollirà la semifinal el dia 21 i la final es realitzarà a l’escenari del Gran Teatre el 22.

«El públic podrà descobrir cantants que veurem en el futur a grans teatres», ha destacat el periodista Fernando Sans, director de la revista ‘Ópera Actual’ i president del jurat. Aquest any estarà format per Víctor Garcia de Gomar, director artístic del Liceu; l’aclamat tenor ja retirat i professor Jaume Aragall; la soprano dedicada a la docència Carmen Bustamante; Carlos Caballé, germà de la famosa soprano i agent d’artistes lírics, i el veterà crític Roger Alier.

Del Liceu al Real

Notícies relacionades

La Fundació Privada Montserrat Caballé, creada per mantenir viu el record de la vida i obra de la diva, vol mantenir l’esperit itinerant del concurs, que l’any vinent es realitzarà al Teatro Real de Madrid. Fins ara s’ha realitzat a dues seus: L’Auditori de Sant Julià de Lòria del Principat d’Andorra, on es van fer les primeres edicions, i l’Auditori de Saragossa, on s’han realitzat les últimes vuit. «El somni de Montserrat era fer el concurs un any a Barcelona», ha destacat la seva neboda feliç de poder reprendre la competició després de tant temps en un lloc tan significatiu per a la seva tia com el Liceu.  També ha criticat la falta d’inversió en el sector cultural. «Cal recolzar la cultura, perquè és necessària», ha destacat emocionada.

Fins ara són diversos els cantants joves a qui el concurs ha ajudat a obrir portes que actualment triomfen per tot el món. Entre ells destaquen Pretty Yende, Nadine Sierra, Levy Sekgapane o Pene Pati. «Quan va començar amb el concurs el 1999 a l’acabar la competició Caballé feia classes magistrals gratis als participants, una cosa molt important per al desenvolupament dels cantants», ha recordat Sans. A més, com va recordar el president del jurat, no tot és guanyar. Avui dia es considera que l’experiència que poden adquirir els candidats en aquest tipus de proves és fonamental. «Els concursos són una oportunitat per donar-se a conèixer».