Imatge icònica

’Searching for the young soul rebels’: història d’una portada gairebé tan bona com el disc

Mor el noi irlandès de la fotografia de la tapa del primer àlbum dels Dexys Midnight Runners

’Searching for the young soul rebels’: història d’una portada gairebé tan bona com el disc
2
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 7 d’octubre passat els Dexys Midnight Runners van informar a través del seu compte de Twitter que havia mort Tony O’Shaughnessy, el noi, fins fa uns dies un home de 63 anys, que apareix en el centre de la fotografia que il·lustra la portada de ‘Searching for the young soul rebels’ (1980), el primer elapé del grup.

Estem davant un cas de tapa gairebé tan bona com el disc; en qualsevol cas la rima entre el títol de l’àlbum (‘Buscant els joves rebels del soul’), la música (una crida a les armes i a disfrutar de la vida en clau de soul termonuclear) i la imatge (el desemparament fet icona) és perfecta.

La fotografia va ser publicada al diari londinenc ‘Evening Standard’ el 10 d’agost de 1971 i mostra una família catòlica de Belfast que ha sigut expulsada per l’Exèrcit britànic del seu domicili, en principi per protegir-la dels excessos protestants. Inici de l’època més dura dels ‘troubles’ d’Irlanda del Nord.

O’Shaughnessy, maleta de cartró sota un braç i una bossa a l’altra mà, amb tot el que va poder agafar la família escapant, tenia 13 anys.

Stephen Looney va parlar amb ell el 2020. Gràcies al seu article a la web Slabber.net sabem algunes coses més de la foto i la seva trajectòria. A l’esquerra de Tony hi ha el seu germà Kevin i a la dreta, tallat, hi ha el seu germà Gerard. La dona que es veu al fons, amb ulleres, és la seva mare, Kathleen.

O’Shaughnessy no tenia ni idea de l’existència de la foto fins que el 1980 els Dexys Midnight Runners van anar a actuar a Belfast i uns dies abans del concert va ser informat per un amic que sortia a la coberta del seu primer disc. No s’ho va creure del tot fins que va reconèixer la seva mare a la foto. Sí, era ell en una mudança intempestiva.

Va anar al concert del grup a l’Ulster Hall, bolo famós perquè el públic va trencar el terra de roure regalat per l’Ambaixada nord-americana durant la Segona Guerra Mundial.

O’Shaughnessy se les va arreglar per explicar a una organitzadora de l’actuació que ell era el noi de la portada i aquesta li va dir que passés per l’Hotel Europa, on s’allotjava la banda. Va acabar coneixent Kewin Rowland, el capitost del conjunt, amb qui va tornar a veure’s tres vegades al llarg dels anys.

Notícies relacionades

Rowland va dir sobre la portada: «Volia una foto de conflicte. Podia haver sigut de qualsevol lloc però en secret estava content que fos d’Irlanda».

O’Shaughnessy era un treballador jubilat del servei postal.

Temes:

Discos Música