Crítica de música
Un Händel brillant inaugura el cicle Palau Òpera
‘Radamisto’ es va oferir en versió de concert amb Emöke Baráth, Philippe Jarousski i Il Pomo d’Oro

‘Radamisto’ (HWV 12, 1720), òpera en tres actes de Händel, va inaugurar dimecres el nou projecte Palau Òpera de l’auditori modernista que neix amb vocació de convertir aquest escenari en el temple barceloní de l’òpera barroca. Aquesta nova aventura no podia tenir millor començament, ja que ve servida per un grup de cantants especialistes i virtuosos components d’aquesta joia de la interpretació de la música del segle XVIII que conformen Il Pomo d’Oro, conjunt que novament va triomfar dirigit des del clau per un eficaç i creatiu Francesco Corti.
Revisada per Händel per a posteriors representacions ja amb el castrat Senesino com a principal estrella, ‘Radamisto’ va córrer la mateixa sort que la majoria de les obres d’aquell període, oblidada durant més de 250 anys, però l’èxit del barroc l’ha tornat ara al repertori. En aquesta estrena es va oferir amb precisos talls i algunes àries alternatives, però sense eliminar personatges. Emöke Baráth va ser la gran triomfadora: des de la seva primera ària va imposar el nivell interpretatiu majúscul al qual té acostumat el públic barceloní, amb un fraseig enèrgic, sense problemes de tessitura i pianísimos impecables. La seva ària ‘Dopo l’orride procelle’ va ser un moment màgic fins a arribar amb total seguretat a aquesta ària de bravura que és ‘Sposo ingrate, parto’, lluint un magistral control del ‘fiato’ i gran sentit dramàtic de l’ornament.
Jarousski, de menys a més
Notícies relacionadesPhilippe Jarousski va començar amb una tensió que no va desaparèixer fins a la segona part; se’l veia incòmode, però el seu talent i expressivitat van conquerir gràcies al seu absolut domini de les agilitats, com va demostrar, per exemple, a ‘Perfido, di a quell’empio tiranno’ i a ‘Vanne, sorella ingrata’. Convincent la Zenobia de Marie-Nicole Lemieux, amb uns greus una mica inestables a ‘Sono contenta di morire’, però meravellosa en la cavatina ‘Quando mai, spietata sorte’. L’aportació espanyola del repartiment, el Fraarte d’Alicia Amo, va tenir moments fantàstics, com la seva ària ‘Mirerò quel vago volto’, lluint-se en les agilitats de ‘S’adopri il braccio armato’. Anna Bonitatibus, com a Tigrane, es va imposar en la coloratura i en el seu saber dir en una ària tan bonica com ‘La sorte, il ciel, amor,’ amb escales que recorden a ‘Rejoice’ d’‘El Mesies’.
Zachary Wilder, d’un cant més aviat irregular, va tenir bons moments com en la seva ària ‘Strage, morti, sangue’, amb una coloratura àgil però poc timbrada, al costat de Renato Dolcini com un Faresmene convincent, d’atractiu timbre, bona coloratura i fraseig teatral.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern