Suspens en privacitat

Netflix, HBO i Amazon Prime venen les teves dades per enviar-te publicitat

  • Un informe assenyala que la majoria de plataformes de pel·lícules i sèries a la carta cedeixen la informació dels usuaris a empreses perquè puguin personalitzar els seus anuncis

Netflix, HBO i Amazon Prime venen les teves dades per enviar-te publicitat

Netflix

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si no pagues per un servei, és que el producte ets tu. Aquesta popular expressió ha servit per il·lustrar el funcionament del model econòmic d’internet. Però que paguis no significa el contrari. I és que plataformes de ‘streaming’ com Netflix, HBO, Amazon Prime o Disney+ utilitzen les pel·lícules i sèries que veuen els usuaris per crear perfils d’ells i vendre aquesta informació a terceres empreses, que la utilitzen per bombardejar-nos amb publicitat personalitzada. Quan mires la televisió ella també t’observa.

Així ho revela un informe publicat aquesta setmana als Estats Units per Common Sense Media, una organització sense ànim de lucre que treballa per protegir la privacitat de menors i famílies en el món digital. El seu estudi assenyala que totes les grans plataformes, a excepció d’Apple TV, incorren en aquestes pràctiques i no compleixen els requisits de privacitat mínims.

L’organització apunta que grans serveis de televisió a la carta com Netflix es lucren amb les bastes quantitats d’informació que recopilen dels usuaris. I és que els seus sistemes són capaços de conèixer com ets a través dels teus gustos cinèfils i seriòfils. Les plataformes de ‘streaming’ utilitzen aquestes dades per enviar-nos publicitat personalitzada que ens persegueixi per tot internet. També els venen a terceres empreses –com al negoci publicitari de Google i Amazon– perquè facin el mateix, i s’embutxaquen grans sumes de diners en el camí.

Les teves dades com a negoci

L’informe assenyala la problemàtica que els ciutadans no tenen vies per conèixer quines dades extreuen d’ells aquestes plataformes i com s’utilitzen després. La recopilació d’informació té finalitats útils, com permetre’t recuperar una contrasenya o saber per quina temporada i episodi vas, però són molts els experts que han denunciat un abús en aquest procés d’usurpar les nostres dades personals.

Notícies relacionades

¿Alguna vegada t’has preguntat per què el que llegeixes a internet, les coses de les quals xateges amb els amics o els vídeos que veus t’apareixen després en forma d’anunci? Tot el que fem a l’esfera digital deixa un rastre que es converteix en una mina d’or. El model d’utilitzar aquesta informació per vendre’ns anuncis és el motor que ha impulsat gegants com Google o Facebook, pioners en l’extracció de dades personals.

Tot i que les dues companyies operen en el sector tecnològic, la veritat és que són plataformes publicitàries. L’any passat Google va guanyar 147.000 milions de dòlars en publicitat, cosa que suposa un 80% dels seus ingressos. Facebook en va guanyar 84.200 milions, un 85% de la seva facturació. Les plataformes de ‘streaming’ també volen part del pastís.