Crítica de música

David Bisbal, civilitzat guirigall a Cap Roig

El cantant d’Almeria va desencadenar la seva fogositat llatina i va apostar per la balada reparadora al festival de Calella de Palafrugell

David Bisbal en Cap Roig

David Bisbal en Cap Roig / David Borrat (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Gairebé 20 anys després de la seva entrada en escena via ‘OT’, David Bisbal és una marca que equival a fogositat llatina i a cop de maluc a la llum de la lluna, un clixé que ell mima i modela obrint espais per a la balada expiatòria oberta al melisma del sud. El seu és un personatge nítid, sense dobles fons, que garanteix nits de civilitzat guirigall en places com Cap Roig, on va acudir aquest dijous carregat amb el seu últim disc, ‘En tus planes’.

Notícies relacionades

Bisbal superprofessional, fet un pinzell amb el seu vestit blau i dispensant-nos els seus posturejos seculars, separant les cames i apuntant a l’horitzó amb l’índex, o girant sobre si mateix com una baldufa. El seu pot ser un estil que deixa poc pòsit, però és únic i distingible. Coneixedor dels ‘tempos’ de l’escenari, es va ocupar d’assentar el concert en la frugal rumba tropical (el tall titular del nou disc) i en aquestes balades de vocalització afectada, com ‘La necesidad’, on diu a la seva interlocutora que ella és «‘la frontera entre estar vivo y vivir’». Aquest Bisbal de 42 anys tendeix més a la introspecció. «M’agrada l’energia, però també el sentiment», va deixar clar a propòsit de melodrames amb aspiracions reparadores com ‘Culpable’ o ‘Perdón’.

Escalada en flames

Bisbal continua sent el noi d’Almeria que remarca les seves frases amb un «‘por Dios y por la Virgen’» i que en ple sarau diu estar pensant en la seva senyora mare. Lueix un verb poc desenvolupat, amb els seus «moments màgics» i la seva inclinació a «sentir el sentiment». Però mai ha pretès fer veure el que no és, i a Cap Roig, acompanyat al detall per una banda d’altes prestacions (a la guitarra, Ludovico Vagnone, també ocupat aquest estiu amb Estopa), va desconcertar amb la seva lleugera sensualitat i aquest ‘crescendo’ en flames (virtuals) a cop de ‘Si tú la quieres’ (el seu duet discogràfic amb Aitana) i de ‘Bulería’ i ‘Ave María’, els números dels quals mai es podrà desenganxar.