Ciutat submergida

Descobert un barco de guerra de 2.500 anys a les ruïnes d’Heracleion

  • Es tracta d’una troballa excepcional pels pocs vaixells de l’època que s’han conservat

  • La missió també ha localitzat sota l’aigua una àrea funerària del segle IV aC.

Descobert un barco de guerra de 2.500 anys a les ruïnes d’Heracleion

AFP

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Restes d’un barco de guerra del període ptolemaic i ruïnes d’una àrea funerària del principis del segle IV aC han sigut descoberts a la ciutat submergida d’Heracleion, a prop d’Alexandria (Egipte). Segons ha explicat el secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats, Mustafa Waziri, el vaixell havia d’atracar al canal que fluïa al llarg del costat superior del temple de Amon. No obstant, es va enfonsar al segle II aC a causa d’un devastador terratrèmol que va provocar que el temple s’esfondrés i grans blocs de la seva estructura caiguessin sobre el vaixell. Va ser la caiguda d’aquests blocs de pedra el que va mantenir el barco al profund canal, ara ple de restes de temples.

El cap del Sector d’Antiguitats Egípcies, Ayman Ashmawy, ha detallat que les restes d’aquest barco eren sota uns cinc metres de llot sòlid que representa el llit marí barrejat amb les restes del temple. Per localitzar-les, els arqueòlegs han utilitzat dispositius d’excavació submarina, com ara dispositius perfiladors del subsol.

Ha sigut una troballa excepcional, com ha destacat Frank Goddio, cap de la missió de l’Institut Europeu d’Arqueologia Subaquàtica (IEASM), que ha destacat que el descobriment de barcos ràpids que daten d’aquella època és molt estrany. Ha recordat que els barcos grecs d’aquest tipus eren completament desconeguts fins al descobriment del barco púnic ‘Marsala’ (235 aC), que és l’únic exemple que tenim.

Més de 25 metres d’eslora

Els estudis preliminars indiquen que el barco localitzat ara era llarg, amb una eslora de més de 25 metres. El casc va ser construït a Egipte segons l’estil clàssic, que es basa en la tècnica d’empenta i fol·licle. No obstant, conté les característiques de l’estil egipci antic, per la qual cosa és un tipus de construcció mixta. El barco té fons pla i quilla plana, cosa que el feia molt útil per a la navegació al riu Nil i dins del delta. Tenia rems proveïts d’una gran vela, com demostra la forma del pal de grans dimensions.

Notícies relacionades

Així mateix, la missió també ha localitzat les restes d’una àrea funerària grega que data de principis del segle IV aC, a l’entrada del canal nord-est de la ciutat. Això indica la presència de comerciants grecs que vivien en aquesta ciutat, i que controlaven l’entrada a Egipte a la desembocadura del braç canopi del riu Nil, on se’ls va permetre establir-se durant l’era faraònica tardana. Aquests ciutadans grecs van construir els seus temples mortuoris a prop del temple principal de la deïtat Amon. Però a causa de desastres naturals, la zona va ser destruïda.

Aquestes ruïnes donen testimoni de la riquesa dels temples d’aquesta ciutat, que ara es troba sota les aigües del Mediterrani, a 7 quilòmetres de la platja d’Abu Qir. La ciutat d’Heracleion va ser durant segles el port més gran d’Egipte al Mediterrani, abans que Alexandre el Gran fundés la ciutat d’Alexandria el 331 aC. Diversos terratrèmols seguits de sismes submarins van provocar la fragilitat del terreny i van destruir un tram d’uns 110 quilòmetres quadrats del delta del Nil, amb la desaparició sota el mar de les ciutats d’Heracleion i Canopus. Les dues urbs van ser redescobertes per la missió de l’Institut Europeu d’Arqueologia Subaquàtica (IEASM) en cooperació amb el Departament Central d’Antiguitats Subaquàtiques del Ministeri de Turisme i Antiguitats, en el període de 1999 al 2001.