Cita musical al Fòrum

El Cruïlla veu en el seu model de tests la «solució a la pandèmia»

  • El festival tanca aquest dissabte nit les portes després de cribrar 50.000 assistents en tres dies i registrar 285 positius, amb una tercera jornada dominada pel rock de Coque Malla i Leiva, el reggae d’Iseo & Dodosound i la rumba de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic

El Cruïlla veu en el seu model de tests la «solució a la pandèmia»

Ferran Sendra

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El Cruïlla tanca aquesta dissabte nit les portes deixant enrere l’experiència inèdita d’un protocol sanitari, el cribratge d’unes 50.000 persones en tres dies, que per al festival marca el camí de «la solució a la pandèmia». El total de positius detectats (285, aquest dissabte a les 21.00 hores, del total de 46.199 tests fets fins aquesta hora) han previngut, segons el director, Jordi Herreruela, «entre 2.500 i 3.500 casos de Covid-19», la qual cosa demostra al seu parer que el festival és un «element de reducció de la propagació del virus».

El repunt de la pandèmia va fer que aquests dies la venda d’entrades es frenés i que cert nombre de compradors (uns 3.000 divendres, segons fonts del festival) es quedessin a casa, ja fos per haver-se posat malalts o per prevenció. Per això, les xifres d’assistència van quedar una mica per sota del que s’esperava: si bé l’aforament estava disposat per a 25.000 persones, dijous van assistir 12.905; divendres, 18.384 i dissabte s’esperava que la xifra tornés a oscil·lar entre les 18.000 i 19.000

Més joves, més positius

La taxa de positius va ser de l’1% dijous, un 0,5% divendres, i un 0,35% dissabte (a les 19.20 hores). Reducció que la mostra atribueix a l’augment progressiu de l’edat mitjana dels assistents d’un dia a l’altre (dijous van dominar el hip-hop i la música urbana) i que a mesura que avançava el cribratge s’anaven retirant de la circulació els assistents infectats que havien de repetir perquè disposaven d’un abonament per a dos o tres dies. La franja amb més positius va ser la de menys de 25 anys, el 38% dels casos.

Respecte a l’ús de la mascareta, Herreruela va assegurar que el grau de compliment de la norma va ser del 70%, si bé va apuntar a la «confusió general, fora del Cruïlla, que no ajudava», després del final de l’obligatorietat a l’aire lliure. El director del festival va ser rotund a l’afirmar que «cap de les cinc onades de la Covid-19 l’ha causat la música en directe», i va afegir: «No som culpables, tot i que se’ns ha assenyalat». 

De la rumba al rock

Notícies relacionades

La jornada de dissabte va registrar una baixa, i va ploure sobre mullat: Xoel López va caure per «motius mèdics», després d’ocupar a última hora la plaça del també descartat Tom Walker, aquest per problemes de visat. La tarda va transcórrer entre l’animada rumba de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, el reggae-dub d’Iseo & Dodosound i el vigorós rock d’autor de Coque Malla, rumb a reclams com Leiva i Morcheeba.

Divendres a la nit, festa rocker de Sopa de Cabra, celebrant el 30è aniversari del seu àlbum ‘Ben endins’, amb un record per al plorat Joan Cardona, Ninyín, en l’himne eroticofestiu ‘El sexo’. En contrast, el pop eufòric i melancòlic, tot alhora, de La Casa Azul, estrenant ‘Entra en mi vida’, endinsant-se en l’àlbum ‘La gran esfera’ i colant la tornada de ‘Rumore’, en honor a Raffaella Carrà, a ‘La revolución sexual’, per a deliri, celebració i dansa del públic reunit al Fòrum.