Estrenes de cine

‘Viuda Negra’ estén l’univers infinit de Marvel

  • Aquest divendres arriba als cines i a Disney+ (amb pagament addicional) ‘Viuda Negra’. Després de les sèries ‘Bruja Escarlata y Visión’, ‘Falcon y el soldado de invierno’ i ‘Loki’, ‘Viuda Negra’ obre el cicle cinematogràfic de l’anomenada Fase 4 de l’univers Marvel, a la qual seguiran noves entregues d’altres personatges de la gran franquícia.

‘Viuda Negra’ estén l’univers infinit de Marvel

El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Quim Casas

A més de per la creació dels personatges més icònics dels còmics de superherois –amb l’excepció de Batman i Superman, ideats per l’editorial rival, DC–, la factoria Marvel s’ha caracteritzat sempre per la seva innata capacitat per reciclar de manera constant els mateixos personatges mitjançant la creació de grups i individualitats, trames interconnectades, franquícies entrecreuades, arguments cada vegada més complexos, universos alternatius (el Multivers) i realitats paral·leles.

Aquesta mutació permanent va guanyar més força quan el productor i ‘ideòleg’ Kevin Feige, al capdavant de Marvel Studios, va portar el Marvel Cinematic Universe fins a les últimes conseqüències. Això sí, comptant amb el suport financer dels estudis Disney, que el 31 de desembre del 2009 van comprar Marvel per la barbaritat de 2.900 milions d’euros, quedant-se en propietat els més de 4.500 personatges de l’editorial i la productora cinematogràfica creada el 1993, primer amb el nom de Marvel Films i tres anys després com a Marvel Studios. La ficció semblava convertir-se en realitat: pocs mesos abans d’aquesta compra que posava en perill l’equilibri de forces a Hollywood –Disney adquiriria també Lucasfilm el 2012, per 3.422 milions–, Jon Favreau havia imaginat el pare de Tony Stark com a sòsia de Walt Disney a ‘Iron Man 2’, rodada mentre l’estudi de Mickey Mouse i el de l’Home de Ferro pactaven la seva aliança.

 Feige ha desenvolupat una nova idea de serialitat al voltant de tots els personatges que integren el grup d’Els Venjadors –i reforços ocasionals–, creant capes i més capes de situacions temàtiques creuades en films col·lectius (‘Els venjadors’, ‘Vengadores: la era de Ultrón’, ‘Vengadores: Infinity war’, ‘Vengadores: Endgame’), individuals (‘Iron Man’, ‘L’increïble Hulk’, ‘Iron Man 2’, ‘Capitán América, el primer vengador’, ‘Thor’, ‘Iron Man 3’, ‘Guardianes de la galaxia’, ‘Capitan América: el soldado de invierno’, ‘Ant-man’, ‘Capitán América: Civil war’, ‘Doctor Strange’, ‘Spiderman: Homecoming’, ‘Thor: Ragnarok’, ‘Black Panther’, ‘Ant-man y la Avispa’, ‘Capitana Marvel’, ‘Spiderman: lejos de casa’) i sèries de televisió (‘Marvel, agentes de S.H.I.E.L.D.’, ‘Agente Carter’). Fora d’aquest nucli han quedat altres franquícies de Marvel, algunes poc exitoses, com la d’Els 4 Fantàstics, i dues tan sanejades com les dels X-Men i Spiderman, tot i que l’home aranya s’ha incorporat a l’univers al voltant d’Els Venjadors en els últims films

Ara ens trobem en l’inici de l’expansió de l’anomenada Fase 4. L’èxit d’Els Venjadors el 2012 va inaugurar la Fase 2 i va convertir la famosa batalla de Nova York, que va enfrontar Els Venjadors en ple contra els seguidors de Loki, en l’eix vertebrador de les següents pel·lícules. La productiva Fase 3 va arrencar el 2016 amb ‘Capitán América: Civil war’, un altre entramat argumental que aglutina diverses històries presents i pretèrites, i va acabar tres anys després amb ‘Spiderman: lejos de casa’. El gran itinerari obert durant la dècada passada es tancava de forma meritòria. Però tocava un canvi. Tot i que de vegades sembli tres quarts del mateix –cosa que sí que li ha passat a Zack Snyder amb els seus films DC sobre Superman, Batman i la Lliga de la Justícia–, la producció cinematogràfica, seriada i milionària, de Marvel sempre intenta presentar nous racons i elements originals.

Les sèries abans que les pel·lícules

Més enllà dels efectes devastadors que la pandèmia ha causat a les sales de cine, és obvi que les sèries de televisió en streaming han revolucionat el mercat audiovisual d’una forma impensable fins i tot quan, fa 11 anys, l’emissió de l’últim capítol de ‘Perdidos’, la sèrie de J. J. Abrams, es va convertir en un esdeveniment mediàtic com mai s’havia vist abans en una sèrie d’èxit. Potser per això, pensant en les noves maneres de consumir els productes audiovisuals, i tenint clar que, malgrat ser pel·lícules individuals, les de Marvel formen part d’un tot orgànic, Feige ha iniciat la Fase 4 amb les sèries abans que amb les pel·lícules.

Va obrir el foc amb una curiosa sitcom sobre dos personatges tangencials de l’etapa d’Els Venjadors, ‘Bruja Escarlata y Visión’, desenvolupada per Jac Schaeffer en nou episodis i estrenada el 15 de gener d’aquest any. La van seguir ‘Falcon y el soldado de invierno’ (sis episodis, estrenada el març passat), creada per Malcolm Spellman amb uns altres dos personatges secundaris molt lligats a les aventures del Capità Amèrica, i ‘Loki,’ un altre pas endavant de l’arxienemic de Thor i d’Els Venjadors al complet, escrita per Michael Waldron en sis episodis. Per descomptat, els actors que encarnen aquests personatges a les pel·lícules repeteixen a les sèries.

Notícies relacionades

‘Viuda negra’ té l’honor d’inaugurar la Fase 4 en termes cinematogràfics. Sent més un film d’espionatge que de superherois en el sentit estricte, tot i que no desdenyi la traca final de combat èpic, intenta revelar el passat de l’agent Natasha Romanoff en termes més pròxims a l’antiga Guerra Freda que a les batalles contra Thanos de l’últim cicle d’Els Venjadors.

En fase de postproducció ja es troba ‘Eternals’, adaptació dels personatges immortals creats per Jack Kirby i Stan Lee a càrrec de la directora de ‘Nomadland’, Chloé Zhao, amb Angelina Jolie al capdavant del repartiment. També estan gairebé a punt ‘Shang-Chi y la leyenda de los diez anillos’, segons un còmic de Jim Starlin en què el protagonista afegeix al seu domini de les arts marcials el poder de duplicar-se, i la minisèrie centrada en Ull de Falcó. Sam Raimi, eficaç director de diverses entregues de ‘Spiderman’, està acabant ‘Doctor Strange 2: el multiverso de la locura’, mentre que Taika Waititi ha tornat als superherois de l’Olimp amb ‘Thor: Love and thunder’, un cop més amb Chris Hemsworth. ‘Spiderman: sin camino a casa’ està en el seu procés final, es roden Black Panther: Wakanda forever’, ‘Capitana Marvel 2’ i ‘Ant-man y la Avispa: Quantumania’, i s’anuncia per al 2023 la tercera part de ‘Guardianes de la galaxia’. ¿Quan arribarà la Fase 5?