Paleontologia

Un cocodril i un rinoceront de fa 16 milions d’anys surten a la llum a Subirats

Una excavació a l’Ordal ha revelat les restes a les quals cal afegir el crani d’un felí primitiu

1
Es llegeix en minuts

Les excavacions paleontològiques al jaciment dels Casots, a Subirats (Barcelona), han posat al descobert restes de cocodril i rinoceront de fa 16 milions d’anys. També s’ha localitzat el crani d’un felí primitiu «únic a Europa», explica l’investigador de l’Institut Català de Paleontologia i codirector del jaciment, Isaac Casanovas. Després que el 2019 s’excavés per primera vegada al lloc després de gairebé tres dècades, la pandèmia va obligar a ajornar els treballs de l’any passat, que aquest 2021 s’han pogut reprendre. L’equip encarregat dels treballs confia a poder extreure les restes localitzades durant aquesta campanya.

Notícies relacionades

El jaciment paleontològic dels Casots està situat al terme municipal de Subirats, a la Serra de l’Ordal. Es tracta d’un dels jaciments del Miocè inferior (17 milions d’anys) més importants d’Europa, tant per la quantitat com per l’excel·lent estat de conservació de les peces. El 1995 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de zona paleontològica per la Generalitat de Cataluya. El 1988 la remoció d’uns terrenys en els quals es pretenia plantar vinya, va revelar una gran quantitat d’ossos de vertebrats fossilitzats. Les campanyes d’excavació realitzades per l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell han permès comprovar que es tracta d’un jaciment paleontològic d’una excepcional riquesa i de gran interès científic. Les excavacions han permès documentar fins al moment més de 40 nivells fossilífers diferents, per la qual cosa es tracta d’un jaciment amb una seqüència temporal molt completa del Miocè inferior.

El jaciment està configurat per les restes fossilitzades dels sediments lacustres i palustres d’un petit llac del Miocè inferior que va ocupar en origen, fa uns disset milions d’anys, una superfície d’uns 50.000 metres quadrats. Les excavacions han permès documentar fins ara més de 40 nivells fossilífers diferents, per la qual cosa és un jaciment amb una seqüència temporal molt completa del Miocè inferior.

Temes:

Paleontologia