Art

Fina Miralles i Artur Ramon, premis GAC honorífics

Els galeristes catalans reconeixen la llarga i rellevant trajectòria de l’artista conceptual i de l’antiquari i galerista

Fina Miralles i Artur Ramon, premis GAC honorífics
2
Es llegeix en minuts

L’artista Fina Miralles i el galerista Artur Ramon rebran els Premis Honorífics – Fundació Banc Sabadell a la trajectòria, durant la 14a edició dels Premis GAC, que tindran lloc el pròxim 28 de juny en format híbrid.

Organitzats per Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i l’associació Art Barcelona, a través d’un comitè presidit pel galerista Benito Padilla, els Premis GAC són la cita més rellevant del món del galerisme a Catalunya i un dels esdeveniments de més prestigi de l’univers nacional de l’art.

El president del comitè organitzador dels Premis GAC, Benito Padilla ha subratllada que Artur Ramon «ha treballat amb un concepte ecumènic de l’art sense renunciar a les essències locals i de país» i ha qualificat Miralles com «una de les artistes més destacades en el conjunt d’Espanya, que va posicionar la seva creativitat contra la dictadura de Franco i ha sabut trencar els límits de les convencions artístiques des d’una actitud sempre coherent i fidel al batec de la naturalesa.»

Artista amb mig segle de carrera

Fina Miralles (Sabadell, 1950) és una de les artistes conceptuals més destacades a Catalunya, des que va iniciar la seva trajectòria creativa fa 50 anys; va ser pionera en la introducció de tendències com el land art o el body art, que va aplicar al gènere femení i a la cultura popular catalana.

Amb una obra estretament vinculada a la naturalesa, Miralles posa l’accent en la matèria com a essència creativa i les seves creacions transiten per diverses expressions: muntatges, pintura, dibuix, vídeo o escriptura.

Ha protagonitzat exposicions individuals al Macba, la Fundació Joan Miró, el Museu d’Art de Sabadell o la Sala Metrònom, a més d’una una llarga llista de galeries. El 1994, després de diverses etapes per França i Sud-amèrica, Miralles va donar tota la seva obra i arxius al Museu d’Art de Sabadell.

Antiquari i galerista

Artur Ramon Picas (Barcelona, 1941) és antiquari i galerista amb més de 60 anys de trajectòria; fill i net de galeristes, i pare de galeristes, va començar a treballar com a antiquari de molt jove al negoci familiar a la capital catalana.

Als anys 70 va assumir la direcció i va implantar una línia en la qual convivien l’orientació contemporània, amb l’art modern i els clàssics, que encara avui es manté com un signe d’identitat de la galeria.

Com a antiquari i galerista, ha organitzat més de 200 exposicions d’artistes de diferents perfils, èpoques i estils, a més de col·lectives de diversos períodes de la Història de l’Art.

Ha sigut així mateix comissari d’exposicions de Manolo Hugué (a Madrid el 1997 i a Barcelona el 2003) i ha col·laborat en préstecs d’obres al MNAC, Museu del Prado, Fundació Mapfre, Fundació Vila Casas, Fundació Godia i Museu Frederic Marès, entre d’altres.

Dues figures rellevants

Padilla, ha valorat la concessió dels dos premis trajectòria com «un reconeixement necessari a dues figures absolutament rellevants del panorama artístic a la Catalunya dels últims 50 anys».

Notícies relacionades

A més dels premis a una trajectòria artística i a una trajectòria com a galerista, els Premis GAC distingiran les següents categories: col·leccionisme, crítica, mitjà de comunicació, comissariat, millor programació en galeria, millor exposició històrica en galeria, a l’artista per millor exposició en galeria i a l’artista emergent per la millor exposició en galeria.

El jurat dels Premis GAC 2021 està integrat per l’artista Rafel G. Bianchi, la col·leccionista Roser Figueras, la comissària Helena Tatay, el crític d’art Josep Casamartina i la periodista i crítica Montse Frisach.