Festa dels museus

Guia de visites gratis en la Nit dels Museus de Barcelona: de Mart a la Guerra Civil i Picasso

  • 74 centres expositius i culturals de Barcelona i l’àrea metropolitana celebren la tradicional jornada de portes obertes aquest dissabte, 15 de maig, de 18 a 21 hores

  • Moltes de les visites recomanen cita prèvia o reservar les entrades amb anticipació en una edició marcada per les normes de seguretat anti-Covid

Guia de visites gratis en la Nit dels Museus de Barcelona: de Mart a la Guerra Civil i Picasso
5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Torna aquest dissabte, 15 de maig, després de la seva suspensió el 2020 pel confinament, la Nit dels Museus. Tot i que aquest 2021 potser s’hauria de reanomenar la Tarda dels Museus ja que, com a conseqüència de la Covid l’edició d’aquest any, que permet entrada gratis a 74 espais expositius i museus de Barcelona i de set ciutats més de l’àrea metropolitana, estarà vigent entre les 18 i les 21 hores (quan en anys anteriors s’allargava fins a la 1 de la matinada). 

Notícies relacionades

Certificant que la cultura és segura i encara marcades per les normes anti-Covid, moltes de les visites requereixen cita prèvia o reserva d’entrades amb anticipació. Com que l’oferta és diversa i àmplia, sota aquestes línies oferim una selecció temàtica per elegir quin espai o espais recórrer en aquesta Nit dels Museus.

La jornada vespertina, a més de visites a espais patrimonials, exposicions temporals i col·leccions permanents de Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma, proposa diverses activitats per a totes les edats: des de visites guiades a tallers (al Museu de l’Institut del Teatre, CaixaForum, CosmoCaixa, Museu d’Arqueologia, Museu Història de Catalunya, Centre Jujol o Can Tinturé), jocs de pistes, concerts de música (Born o CaixaForum), recitals de poesia (la Virreina), dansa (Castell de Montjuïc) i teatre (Castell de Cornellà). 

Divulgatives: De Mart als ibers 

Viatjar a Mart és possible a través de la mostra pluridisciplinària que proposa el CCCB, on, a més de veure meteorits marcians, llibres incunables, còmics, pel·lícules o escultures, també planteja què podem aprendre del planeta vermell per curar el malalt planeta blau. També per conèixer millor tant l’univers com la Terra no hi ha res millor com acostar-se a l’acabat de premiar CosmoCaixa, temple de la ciència amb els seus imprescindibles Planetari i Bosc Inundat, un món present sempre al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb exposicions com ‘Planeta vida’. En una línia més antropològica, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, a més de la seva permanent, acaba d’inaugurar ‘L’enigma iber’, que persegueix els misteris dels antics habitants de la zona mediterrània i sud de la península. 

Rutes clàssiques: de Gaudí a la Barcino romana

Poca presentació necessita Gaudí. Bona ocasió per acostar-se a alguns dels seus temples: la Pedrera, el Palau Güell (amb les exposicions sobre el mobiliari i sobreAleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí) o el parc Güell (Muhba. Casa del guarda). Per als qui vulguin modernisme més enllà del cèlebre arquitecte, no s’ha d’oblidar el recinte de l’antic Hospital de Sant Pau, obra de Lluís Domènech i Montaner. 

Per als amants de la Barcino romana no falten opcions: recórrer l’aqüeducte (plaça Vuit de març), la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella, amb el sistema que subministrava aigua a la ciutat (torrent de la Perera), les restes de l’antiga muralla (carrer de Regomir) o baixar al subsol romà i medieval que emergeix sota la plaça del Rei (Muhba). 

Art: de Picasso a Warhol

Qui s’acosti a Montjuïc, a més de l’oferta del MNAC (vegeu-la més avall, en l’apartat de fotografia), podrà acostar-se a la Fundació Miró a descobrir com l’artista català es va erigir en guia de la modernitat de la República que va encarnar el grup ADLAN. Perdre’s en sis dècades d’art gràfic nord-americà de la mà d’Andy Warhol, Roy Lichtenstein o Robert Rauschenberg és possible amb ‘El somni americà. Del pop a l’actualitat’, a CaixaForum. Aquí, a l’edifici modernista de l’antiga fàbrica Casaramona, també es pot viure l’experiència immersiva audiovisual ‘Symphony’,sota la batuta de Gustavo Dudamel

Al centre de Barcelona esperen el visitant mostres temporals com la del Macba, que aporta una nova lectura de l’obra de Félix González-Torres, influent artista minimalista nascut a Cuba i mort de sida fa 25 anys, exemple de dissidència que també explora des de la Virreina ‘La violència il.lustrada’, de l’artista italià Nanni Balestrini. A la Fundació Tàpies espera la impactant instal·lació de videoart de John Akomfrah, ‘Vertigo Sea’, sobre la destrucció del medi natural, l’esclavitud, la immigració i la qüestió racial, de la qual és difícil sortir indemne. 

Les portes obertes s’estendran al Museu Picasso més enllà del vespre de dissabte: el diumenge 16 i el dimarts 18, de 10 a 20 hores. A més de la permanent i de la temporal ‘Jamais. Oscar Domínguez & Pablo Picasso’, el centre planteja l’activitat ‘Musicant Picasso’, amb composicions per a vuit dels quadros del malagueny creades per joves intèrprets del Liceu. 

Fotografia: de la Guerra Civil a l’Amazònia

Pujar a Montjuïc i escalar fins al MNAC sempre té recompensa. A més de la col·lecció permanent del Museu Nacional, on s’imbrica la mostra ‘Diàlegs intrusos’, la fotografia adquireix protagonisme amb l’exposició sobre les fotos inèdites de la Guerra Civil que Antoni Campañà va amagar tota la seva vida. Acabada d’inaugurar a l’Arxiu Fotogràfic arriba la mostra sobre el fotoreportatge del 1934 de Margaret Michaelis ‘Cinc dies pel Barri Xino’. No menys atractiva és la doble proposta fotogràfica de KBR, el centre de la Fundació Mapfre, amb el treball dedicat al poble ianomami de l’Amazònia de Claudia Andujar i una curiosa exposició d’antics daguerreotips. Sense oblidar que Foto Colectania recorre les millors fotos de Mary Ellen Mark, que va visibilitzar les vides crues i marginals de dones de la segona meitat del segle XX.   

Experiències singulars: de les carrosses fúnebres a Egipte o la muralla romana

Descobrir les carrosses fúnebres que es conserven al cementiri de Montjuïc, baixar a un antic refugi de la Guerra Civil (Muhba. Nou de la Rambla), pujar al mirador de la Torre de les Aigües del Besòs o conèixer la història del Mercat de Sant Antoni o la dels Bombers de Barcelona (parc de la Prevenció) són algunes de les experiències que sovint passen desapercebudes. 

Però, per a mirades curioses i insòlites, les nostàlgiques que ofereixen el gabinet del col·leccionista i les golfes del Museu Marés, la Biblioteca Arús, on una exposició recorda aquells antics cromos que es regalaven des de principis del segle XX amb les rajoles de xocolata, o el Museu Etnològic i de les Cultures del món, que recorda a la mostra ‘Udyat’ la fascinació per l’Antic Egipte a què va sucumbir Barcelona des del segle XVIII.