Govern municipal
Barcelona posa en marxa un pla pioner de drets culturals
Amb un pressupost de 68,7 milions, la iniciativa inclou 100 accions concretes per reconèixer i reforçar l’accés igualitari dels ciutadans a la cultura
La cultura és un dret i no un privilegi. Amb aquesta divisa tatuada al front, l’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un pla pioner destinat a reconèixer i consolidar els drets culturals dels ciutadans a través d’un centenar d’accions específiques que es desenvoluparan els pròxims dos anys (fins el 2023). L’ambició del pla ‘Fem cultura!’, que acaba de ser presentat per l’alcaldessa Ada Colau i que arribarà al plenari del consistori el 30 d’abril, desborda el marc estrictament local, ja que pretén fomentar l’aparició d’iniciatives similars en altres ciutats del món i obrir camí al reconeixement formal dels drets culturals a escala internacional.
Amb una dotació pressupostària de 68,7 milions d’euros (42,5 dels quals procedeixen dels programes ordinaris de l’Institut de Cultura, 9,1 corresponen a inversió en nous equipaments i 17,1 es destinen amb caràcter extraordinari a la posada en marxa del pla), la iniciativa persegueix posar els drets culturals al centre mateix de la política municipal, prioritzant aspectes com l’accés igualitari, la innovació, la governança democràtica de les institucions culturals, el reconeixement de la diversitat i la interacció amb els agents sectorials.
Lluita contra la desigualtat
Tal com ha remarcat Colau en l’acte de presentació, el Pla de drets culturals de Barcelona neix en un context de crisi sanitària mundial, que «ha obert greus ferides» en àmbits del sector cultural que fins ara s’havien mostrat molt solvents i ha agreujat alguns dels mals endèmics que arrossegaven els espais més fràgils. Aquesta situació amenaça de fer encara més gran la bretxa de la desigualtat en l’accés dels ciutadans a la cultura, cosa que converteix en encara més peremptòria la posada en marxa d’una iniciativa d’aquestes característiques.
Notícies relacionadesEl tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, i el delegat de Drets Culturals, Daniel Granados, han avançat algunes de les accions concretes que es portaran a terme sota el paraigua del nou pla. Entre aquestes, la sisena hora lectiva per a activitats artístiques a les escoles, la gratuïtat dels museus per a la visita de les col·leccions permanents, la creació de la Casa de la Música, un nou programa de beques, l’impuls de la moneda REC per participar en activitats culturals de la ciutat, el ja anunciat programa de baixos de protecció oficial per a usos culturals i l’ampliació de projectes ja existents, com el Barcelona Districte Cultural, les residències d’artistes i científics i el Programa d’Acció Lectora.
N’és només una petita mostra. El pla inclourà nou mesures de govern i 100 accions específiques per situar els drets culturals a l’altura d’altres drets fonamentals, des d’una perspectiva en què els vincles de la cultura amb l’educació, la tecnologia, la innovació i la ciència constitueixin «espais estratègics de projecció i de futur» i contribueixin a reforçar la vida democràtica de la ciutat i la igualtat de tots els barcelonins.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
-
Ofert per
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports