Falsificació

L’administrador de la galeria Gaspar accepta un any de presó per vendre obres falses de Miró

El comprador va arribar a pagar fins a 310.000 euros per quatre imitacions del pintor

L’administrador de la galeria Gaspar accepta un any de presó per vendre obres falses de Miró
1
Es llegeix en minuts

L’administrador de la galeria d’art Gaspar de Barcelona, Moishan Gaspar, ha acceptat un any de presó per haver venut a una altra sala d’exposicions quatre obres falsificades de Joan Miró per un total de 310.000 euros, sabent que es tractava d’imitacions. Fonts jurídiques han informat que l’acusat, descendent del fundador de la mítica galeria barcelonina, ha pactat una sentència de conformitat amb la Fiscalia per la qual ha acceptat un any de presó per un delicte d’estafa i la retirada de la responsabilitat civil, ja que ja va abonar el febrer passat els 310.000 euros estafats. Gràcies a aquest acord, pel qual el ministeri públic li ha aplicat l’atenuant molt qualificat de reparació del dany, també s’ha retirat l’acusació contra la mare del condemnat, ja que no ha quedat acreditada la seva participació en el delicte.

Notícies relacionades

Els fets es remunten als mesos de juny a novembre del 2016, quan el processat, «per tal d’obtenir un enriquiment econòmic injust», es «va aprofitar del prestigi» de la seva galeria i de la relació de confiança que tenia amb un client amb el qual ja havia fet negocis abans per vendre-li obres falsificades de Joan Miró a preus que oscil·laven entre els 50.000 i 100.000 euros. L’estafat va arribar a abonar fins a 310.000 euros per quatre pintures mogut per la «creença errònia que es tractava d’una obra genuïna» del pintor català.

No obstant, tal com ha admès l’acusat, la totalitat dels quadros eren una imitació de les obres originals realitzades sense autorització dels titulars del drets d’autor o propietat intel·lectual, i havien sigut confeccionades per una persona que no ha sigut identificada, motiu pel qual l’Association pour la Defénse de l’Oeuvre de Joan Miró es va negar a certificar-les. La Fiscalia sol·licitava inicialment una pena de vuit anys de presó per al condemnat i la seva mare, així com una multa de 21.600 euros per un delicte d’estafa i un altre contra la propietat intel·lectual.