Aparició a TV-3

Magda Puyo assumeix errors, però rebutja dimitir

La directora de l’Institut del Teatre lamenta problemes de comunicació amb els alumnes en una entrevista a la televisió

Magda Puyo assumeix errors, però rebutja dimitir
3
Es llegeix en minuts

Mentre l’Institut del Teatre es nega a comunicar el nombre de denúncies presentades des que va esclatar l’escàndol o explicar quantes persones per ara s’han dirigit anònimament a l’oficina oberta com a víctimes d’abusos d’aquest curs o d’anteriors, Magda Puyo, directora de l’Institut del Teatre, ha explicat a ‘Els matins’ de TV-3 que hi ha una denúncia contra Ollé. «Set persones» l’acusen d’assetjament sexual i violència verbal. Puyo, com ja va fer dilluns, considera suficients els protocols per detectar els abusos. El que falla, diu és la seva «aplicació». Que no ha funcionat ha quedat clar amb el reportatge del diari ‘Ara’ i altres casos que van aflorant com d’Aina de Cos, publicat a ‘Diario de Mallorca’.

Els alumnes reclamen la dimissió de l’equip actual i l’acomiadament de Joan Ollé a la Diputació de Barcelona, de qui depèn el centre. El professor vol acudir al més aviat possible a la comissió que estudia el seu cas per defensar-se, com ha explicat en un comunicat. Puyo ha demanat actuar respectant la seguretat jurídica. Ha sostingut que recursos humans gestionarà la situació laboral d’Ollé –a punt de jubilar-se–, i ha informat que ara la institució està parlant amb els professors «perquè si algú vol dir alguna cosa ho pugui fer de manera anònima».

Per ella, és evident que «el protocol no ha funcionat a nivell de comunicació», a la qual cosa considera que s’hi afegeix la por de denunciar, i ha detallat que una vegada es reporten els casos hi ha un comitè que estudia com procedir amb l’expedient i, en el seu cas, traslladar-lo a la fiscalia. «Segurament hi va haver comentaris, es va comentar amb professors i direcció que hi havia algunes problemàtiques. Puc dubtar o no que s’hagin vehiculat adequadament les protestes», ha afegit. Ha destacat que és a la web des del 2018, i que permet fer denúncies anònimes: «Però no vull que el protocol sigui una excusa. Hi és i està ben fet, però no és una excusa per dir que no hi ha una víctima».

La directora es tornarà a presentar

Puyo, que està a punt d’acabar el seu mandat, s’ha obert a presentar-se a la reelecció i ha descartat dimitir perquè que no creu a marxar quan hi ha problemes, ha dit textualment: «Creiem molt en el projecte, així que el defensarem». Sobre si com a artista se sent identificada amb els testimonis de presumpte abús i assetjament, ha contestat que sí, «per una qüestió de canvi de paradigma molt gran entre la relació de les persones i la relació de poder».

Respecte a si es va prestar atenció a queixes d’alumnes, ha contestat que ella dirigeix la institució, que consta de quatre escoles i un museu, i les implica totes. «Haurien de contestar cadascuna de les direccions de l’escola, però he de dir que han fet moltes mediacions, han intentat solucionar les coses». Les escoles han treballat en casos concrets que «pensaven que no tenien l’envergadura que sembla que tenen». Puyo ha reconegut que es van prendre mesures que no va arribar al fons de l’assumpte, en les seves paraules.

Notícies relacionades

Respecte a la denúncia del 2016, quan va entrar com a directora general abans que existís un protocol d’actuació va reconèixer: «Hi va haver un treball de mediació i intent de correcció d’actituds, així m’ho van fer arribar».

Cas Ollé

Respecte a Ollé, amb qui va parlar dissabte ha dit: «Suposo que està molt dolgut, no pel que li diuen, sinó perquè ha de ser molt dolorós. Em diràs, ¿i les víctimes? Per a les víctimes ha de ser molt més dolorós». Sobre l’afició a l’alcohol d’Ollé –segons els alumnes anava ebri a classe–, Puyo va assenyalar: «És molt difícil tractar en qualsevol feina i col·lectiu les malalties mentals». En la seva defensa, va afegir: «Es necessita més ajuda de la que tenim, perquè no som especialistes en aquestes coses, i en tot cas potser hauríem pogut demanar un especialista que ens guiés en aquest procés. De tota manera, una persona malalta és una persona malalta, i se l’ha d’ajudar. És el que intentem».