Òbit

Mor el guionista novaiorquès Walter Berstein

  • Víctima de les llistes negres dels anys 50 a Hollywood, tenia 101 anys i no es va poder recuperar d’una pneumònia

Mor el guionista novaiorquès Walter Berstein
1
Es llegeix en minuts

Tenia 101 anys i era un guionista llegendari del cine i la televisió. També un lluitador per la justícia social i una de les moltes víctimes a Hollywood de les llistes negres amb què les autoritats tractaven de posar setge al comunisme al temple del cine de la mà del senador Joseph McCarthy. Walter Bernstein, autor d’‘El testaferro’, va morir divendres passat a la ciutat on va néixer el 1919, Nova York. La seva dona, Gloria Loomis, va explicar que va morir després de patir una pneumònia.

‘El testaferro’ li va valer guanyar-se una nominació a l’Oscar. Protagonitzada per Woody Allen, la pel·lícula explicava com un llibreter era requerit per un grup de guionistes inclosos a les famoses llistes negres perquè pogués firmar les seves obres. La pel·lícula, inspirada en les mateixes vivències de Bernstein, va ser la «venjança perfecta» del guionista contra la caça de bruixes. Allen, uns anys després, li va oferir un petit paper a ‘Annie Hall’.

Berstein va simpatitzar amb el comunisme després de la victòria franquista a la Guerra Civil espanyola i el triomf del feixisme a Europa. Els comunistes eren, en la seva opinió, «gent que feia coses a favor del món» i la seva causa el va atrapar.

A finals dels anys 50 va poder, per fi, figurar com a autor oficial d’‘Esa clase de mujer’, dirigida per Sidney Lumet. També el 1959 va treballar –sense que aparegués oficialment el seu nom– en el ‘western’ de Robert Mitchum ‘Més enllà de Río Grande’. 

Notícies relacionades

El 1997 va ser nominat a l’Emmy pel seu treball al telefilm de HBO ‘El experimento Tuskegee’. En aquells anys va publicar el seu llibre de memòries, ‘Inside Out: A Memoir of the Blacklist’, on reflexionava sobre l’impacte psicològic i professional que va suposar la caça de bruixes del mccarthysme. El seu nom també apareix als títols de crèdits de ‘Paris blues’ (1961), ‘Odi a les entranyes’ (1970)

Un dels últims projectes de Berstein va ser la creació d’una minisèrie de misteri per a la BBC, ‘Hidden’, el 2011. Fins al 2017 va continuar fent classe d’escriptura de guions a Nova York. 

Temes:

Cine