França anomena cavaller de les Arts i les Lletres el director del Festival de Sant Sebastià

  • El Ministeri de Cultura agraeix a José Luis Rebordinos haver contribuït «amb les seves accions a la projecció de la cultura francesa»

França anomena cavaller de les Arts i les Lletres el director del Festival de Sant Sebastià
2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Cultura de França ha nomenat cavaller de l’Orde de les Arts i de les Lletres el director del Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià (SSIFF), José Luis Rebordinos, que ha emmarcat aquesta distinció honorífica en el seu vincle amb la cinematografia gal·la. Segons informa el Zinemaldia en una nota, la ministra francesa de Cultura, Roselyne Bachelot-Narquin, ha sigut l’encarregada de comunicar mitjançant una carta dirigida a Rebordinos el seu nomenament, una distinció honorífica que s’entrega des del 1957 i constitueix una de les principals condecoracions de les quatre ordes ministerials de la República Francesa.

L’Orde de les Arts i les Lletres enalteix «les persones que s’han distingit per les seves creacions en el domini artístic o literari o per la contribució que han fet a l’esplendor de les arts i les lletres a França i al món». La distinció consta de tres graus: «cavaller, oficial i comanador», el primer d’ells, que correspon al concedit a Rebordinos, s’entrega a artistes, escriptors o intel·lectuals amb una trajectòria d’almenys tres dècades. En aquest sentit, la ministra de Cultura francesa remarca en la seva missiva «la contribució i compromís» de José Luis Rebordinos «al servei de la cultura».

Notícies relacionades

Per la seva banda, Gautier Lekens, ministre conseller de l’Ambaixada de França a Espanya, agraeix al director del SSIFF haver contribuït «amb les seves accions a la projecció de la cultura francesa». José Luis Rebordinos ha expressat en una nota el seu agraïment per aquesta distinció, mentre ha recordat que França i la seva cultura «han sigut molt importants» per a ell al llarg de la seva vida. «Quan era un adolescent, a mitjans dels anys 70, i Espanya sortia de la llarga nit del feixisme i de la dictadura franquista, vaig poder accedir a alguns autors literaris, com per exemple Henry Miller, gràcies als llibres que comprava al País Basc francès», ha recordat. «Algunes de les pel·lícules de directors que m’han marcat –ha afegit– vaig poder veure-les per primera vegada a la televisió francesa en versió original, subtitulades en francès: pel·lícules de Jean Renoir, Yasujirô Ozu, Ingmar Bergman, Carl Theodor Dreyer».

«Per la meva feina durant anys a Donostia Kultura i ara com a director del Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià –ha continuat–, he tingut la sort de conèixer de molt més a prop el cine francès, els qui el fan i els qui el distribueixen pel món». «Per a mi i per al festival, la cinematografia francesa és una de les més importants del món. Vull agrair aquesta distinció, amb què em sento molt honrat, i reafirmar el meu compromís per intentar que el cine francès continuï sent un cine de referència al nostre país», ha conclòs Rebordinos.