Resum de l’any cultural

Els 10 millors discos internacionals del 2020

Els crítics d’EL PERIÓDICO trien els àlbums d’artistes forans que ens van ajudar a obrir-nos pas en un any de foscor

Els 10 millors discos internacionals del 2020
3
Es llegeix en minuts

Tot i que alguns governs encara no ho tinguin clar, als músics, o bona part d’ells, caldria cuidar-los. Igual que ells han cuidat tothom a través de transmissions gratuïtes des de casa seva o gravant cançons escoltades sobretot en plataformes de les quals no es pot viure. Des de fora de les nostres fronteres van arribar mil sons alliberadors i il·luminadors. Tot seguit, deu de les poques coses bones que van passar el 2020.

‘Island’, d’Owen Pallett

Enmig de l’estat d’alarma, l’últim disc del mestre canadenc de l’art-pop va ser com un bàlsam, malgrat la seva foscor i solemnitat. Escoltar una obra composta amb una meravella tan gran fa creure que hi ha futur. ‘A bloody morning’ va ser el vídeo del 2020. 

‘Zombie’, d’El Goodo

El Goodo sembla nom de traper, però darrere d’aquest àlies robat a Big Star s’amaga un banda psicodèlica de Gal·les que manté viu el somni dels 60 en cançons rodones amb harmonies de ‘girl group’ i guitarres entre els Shadows i els Byrds. 

‘Folklore’, de Taylor Swift

El confinament convida a la paràlisi, però Swift va aprofitar per fer cançons sense parar i publicar no un, sinó dos àlbums de conversió indie-folka. El millor va ser ‘folklore’, col·lecció introspectiva en què brilla ‘Exile’, el seu duet amb Justin Vernon. 

‘Future nostalgia’, de Dua Lipa

Ni el de Gaga ni el de Kylie: l’àlbum de diva (súper) pop de la temporada va ser aquesta col·lecció de hits orgullosament retrofuturistes, recordatori que la música disco mai ha estat dolenta. ‘Don’t start now’ i ‘Physical’ sonen com a clàssics instantanis.

‘I’m your Empress Of’, d’Empress Of


No hi ha música millor que aquella feta per ballar amb llàgrimes als ulls. A falta de clubs, va tocar convertir el saló de casa en pista de ball i posar aquest disc al volum que es mereix. Un exorcisme sentimental a cop de beats d’autora. 

‘Untitled (Black is)’, de Sault

Juntament amb ‘RTJ4’, potser el disc que millor resumeix la lluita racial del 2020. El misteriós col·lectiu funk i soul crida a l’empoderament negre amb cançons fetes amb tanta urgència com mestria. Poc després va arribar el més ballable ‘Untitled (Rise)’.


‘Rough and rowdy ways’, de Bob Dylan

Després de vuit anys recuperant arxius i versionant estàndards de temps pretèrits, Dylan va tornar a pontificar amb un disc de cançons líricament denses (en el millor sentit possible) i musicalment sorprenents; molt rhythm & blues contagiós. 

‘How i’m feeling now’, de Charli XCX

La mai ben ponderada artista (hiper)pop va gravar i va compondre en tan sols sis setmanes un dels seus millors àlbums: una col·lecció de tornades imparables i atreviments sonors (es nota la mà del gran productor A.G. Cook) sota el signe del confinament.

‘RTJ4’, de Run The Jewels

El tàndem hip-hop format per El-P i Killer Mike va gravar, gairebé sense voler, la banda sonora de les protestes per les morts de George Floyd, Breonna Taylor i Tony McDade i la violència policial racista. Música tristament profètica, però amb més ràbia que tristesa. 

‘Fetch the bolt cutters’, de Fiona Apple

La cantant i compositora pop ha esclatat en mil trossets i recollit les seves millors crítiques. En el seu últim àlbum no pren presoners, només captura l’atenció a cada segon a base de lletres alliberades de miraments i enginys instrumentals d’una altra dimensió. 


La llista de millors discos internacionals de l’any ha sigut elaborada amb les votacions de Jordi Bianciotto, Quim Casas, Ignasi Fortuny, Juan Manuel Freire, Julián García i Rafael Tapounet